Leća je jedna od najzdravijih mahunarki

leće, mahunarka, razina glukoze, sadržaj vitamina i minerala
Zanimljivo je i to da smo leću otkrili i u grobnicama egipatskih faraona. Kakva je lsnižavanja razine glukoze eća namirnica i zašto je sve više prisutna u našim kuhinjama? Otkrijmo!

Leća i zdravlje

Ova doista svestrana namirnica ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje:

1.  Leća je odličan izvor topivih i netopivih vlakana. Vlakna imaju važnu ulogu snižavanja razine glukoze u krvi, a netopiva vlakna pospješuju probavu i sprečavaju nastanak sindroma iritabilnih crijeva.

 

2. Leća je važna za zdravlje srca. Poznata je činjenica da prehrana bogata vlaknima pridonosi zdravlju srca i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Isto tako, leća je odličan izvor magnezija te folne kiseline koja utječe na smanjenje visoke razine homocisteina - aminokiseline koja je jedan glavnih od faktora za krvožilna oboljenja.

3. Leća je savršeni izvor proteina. Zbog velikog udjela proteina u sastavu, leća je savršena namirnica ukoliko želite izbjeći svakodnevno konzumiranje mesa i mesnih proizvoda. U tom smislu, ova je mahunarka odlična namirnica za vegetarijance i vegane.

4. Nedostaje vam energije? Jedite leću! Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, kompleksnim ugljikohidratima te željezu kojeg sadrži, leća će vam osigurati dovoljno energije i osjećaj sitosti kroz duži period vremena.
5. Želite izgubiti nekoliko kilograma? Leća vam je prijatelj! Leća je savršena namirnica čiji je sastav kombinacija vlakana, proteina, minerala, vitamina, svega 1 % masnoće te činjenice da šalica ove divne mahunarke sadrži svega 230 kalorija.
Leća u kuhinji

Crvena, smeđa, bijela ili zelena - bez obzira na boju, leća je sasvim jednostavna, ne zahtjevna mahunarka koju, za razliku od srodnih mahunarki, ne morate namakati prije pripreme. Doista svestrana leća je odlična kao samostalno varivo (indijski dahl), u juhama, kao prilog mesu i ribi, u salatama, kao namaz, te u maštovitoj kombinaciji s rižom ili bulgurom.

U Svijetu okusa posebno volimo hranjivu crvenu leću, od koje smo spravili jednostavnu, finu i vrlo hranjivu juhu u kojoj ćete uživati !