Laneno ulje hladno prešano, nerafinirano

zdravlje, antibakterijsko, protuupalno djelovanje, omega 3 masne kiseline, Esencijalne masne kiseline, spušta trigliceride, regulira visok krvni tlak, spušta visoke razine lipoproteina, Laneno ulje, nerafinirano, hladno prešano, kardiovaskularni sustav, Laneno ulje, alfa-linolenska kiselina ALA, lignan, kolesterol, snižava krvni tlak., u prevenciji opstipacije, antikancerogeno djelovanje, jača srce, artritis, Linolenska kiselina, inzulin, fibrocistične bolesti, gama-linolensku kiselinu, omega-6
Zašto hladno prešano?
Za razliku od industrijski dobivenog ulja, hladno prešano ulje u potpunosti zadržava sve hranjive sastojke, prije svega esencijalne masne kiseline, kojima sjeme prirodno obiluje.

Zašto nerafinirano?
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja, koje mora proći kroz najmanje 6 faza rafinacije, jer inače nije za ljudsku uporabu, hladno prešano ulje je potpuno čisto i ne mora proći ni kroz jednu fazu rafinacije.

Odlike: Laneno ulje je zlatnožute boje, i ima karakterističan, pomalo opor okus. "Suncokretovo" laneno ulje dobiveno je postupkom hladnog cijeđenja neoljuštenog sjemena lana. Kao i druga hladno prešana ulja, ne prolazi ni kroz jednu fazu rafinacije.

Zdravlje: Laneno ulje je najbogatiji biljni izvor omega 3 esencijalnih masnih kiselina. Esencijalne masne kiseline - omega 3 i 6, naše tijelo nije u stanju proizvesti, a neophodne su za njegovo normalno funkcioniranje. Zbog ključne uloge koju ove masne kiseline imaju u normalnom funkcioniranju kardiovaskularnog sustava, mozga, mrežnice, žuči i drugih organa neophodno ih je unositi kroz hranu, i to u dovoljnim količinama.

Omega 3 masne kiseline smatraju se posebno deficitarnim u prehrani suvremenog čovjeka, i zato ih liječnici često preporučuju, najčešće za kardiovaskularne bolesti, jer je njihovo blagotvorno djelovanje na kardiovaskularni sustav mnogostruk:

spušta trigliceride do 65
regulira odnos dobrog i lošeg kolesterola
regulira visok krvni tlak
spušta visoke razine lipoproteina, vrlo jak faktor rizika kod srčanih oboljenja.

Veliki broj znanstvenika se bavi proučavanjem uloge koju esencijalne masne kiseline (posebno omega 3) igraju u našem organizmu. Jedan od najzanimljivijih radova objavljen na tu temu, je svakako rad Thomasa Smitha (Thomas Smith), "Dijabetes: smrtononsna prijevara". U ovom radu na vrlo uvjerljiv način objašnjava kako su deficitarnost omega 3 masnih kiselina, s jedne strane, i izobilje transmasnih kiselina, s druge strane, glavni krivce za epidemiju dijabetesa II u posljednjih 50 godina. (Više)

Johana Budvig (Johanna Budwig), molekularni biolog i liječnik, razvila je poznati Budvig protokol za liječenje raka, prije svega, ali i mnogih drugih bolesti. Ključni sastojak njene dijete je laneno ulje pomiješano sa mladim sirom. U skorije vrijeme Dwight Lundel (Dwight Lundell), svjetski priznat kardiohirurg, ponudio je novu teoriju o uzroku srčanih udara. On smatra da je glavni uzrok srčanih oboljenja, ne povišeni kolesterol, već upalni procesi u arterijama, koji nastaju kao posljedica obilja šećera i rafiniranih masti u našoj prehrani. On preporučuje omega 3 masne kiseline kao najefikasnije protuupalno sredstvo za arterije.

Esencijalne masne kiseline su gradivni materijal mnogih organa, a najviše mozga. Preko 60% mozga čine esencijalne masne kiseline. Pored toga omotač svakog živca u našem organizmu sazdan je od istih, svaka naša stanica ima membranu u čiji sastav, ne samo da ulaze esencijalne masne kiseline, već igraju i ključnu ulogu u njenom metabolizmu. Esencijalne masne kiseline potrebne su za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji, između ostalog, utječu na dobro raspoloženje. Mnoga istraživanja rađena s bolestima i poremećajima vezanim za živčani sustav, kao što su disleksija, autizam, anoreksija, hiperaktivnost, Alzheimer i opsesivno kompulzivni poremećaj, ukazuju na nedostatak, prije svega, omega 3 masnih kiselina kod bolesnika.

Ljepota: Kao i sva hladno prešana ulja, laneno ulje se može koristiti u njezi kože i kose. Ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje te se može koristiti i kod upalnih procesa kože. Radi bolje apsorpcije najbolje ga je nanijeti na vlažnu kožu.

Uporaba: Laneno ulje koristi se isključivo nezagrejano, jer su omega 3 masne kiseline iznimno termo nestabilne. Također vrlo brzo oksidiraju, pa je neophodno jednom otvorenu bocu držati u hladnjaku. Laneno ulje se uglavnom uzima iz zdravstvenih razloga, gurmani i kuhari ga rijetko preporučuju, te se ne mogu naći mnogi recepti s njim. Ima karakterističan okus koji se mnogima u početku ne sviđa, ali na koji se svi uglavnom naviknu, a neki čak zavole. Neki ga koriste kao salatno ulje, neki ga stavljaju u jutarnji shake. Mnogi stručnjaci smatraju da je ulja bogata s omega 3 bolje uzimati uz hranu bogatu proteinima (leća, grah, jaja, meso) radi bolje apsorpcije. Mi preporučujemo da se uzima po protokolu Dr. Johanna Budvig: 2 jušne žlice ulja izmiksane sa 4 žlice mladog nemasnog sira. U terapeutske svrhe uzima se 4-5 žlice ulja dnevno 2 mjeseca, kasnije nastaviti s 1-2. Za pospješivanje zdravlja 1-2 žlice je dovoljno.

Izvor: tinktura.com