Laneno sjeme u ishrani i liječenju

lan, Upotreba sjemenki lana, Sastav sjemenki, vitamin b, Sluz sjemenki, ljekovita svojstva, ljekovito bilje, alfa linolenske kiseline, omega 3 masne kiseline, lignin, željezo, cink, magnezij, kalcij, ispiranja crijeva , brašno od lanenog sjemena, crijevna flora, crijevna oboljenja, toksini u organizmu, lan, Upotreba sjemenki lana, lanene sjemenke, Laneno ulje, omega 3 masne kiseline, omega 3 masne kiseline, Sjemenke lana, Chia sjemenke, sjemenke, Chia sjemenke, lanene sjemenke, Sjemenke lana
Za one koji ne znaju, da bi mogla nastati korist od uzimanja vitamina B kompleksa, najmanje dva sata nakon uzimanja vitamina ne smije se koristiti ništa što u sebi sadrži bijeli šećer.

Lan je jednogodišnja biljka koja se uzgaja. Stabljika je tanka, na gornjem dijelu malo razgranala, a na vrhovima ogranaka ima po jedan sitan, jako lijep i nježan cvijet plave boje. postoji više vrsta lana, ali su najvažnije dvije: dugački lan, koji se uzgaja zbog vlakna i niski lan, koji je vrlo razgranat i daje mnogo sjemenki.

Sjeme lana je sjajno, mrko, glatko, jajasto, spljošteno, po obodu tanje, Ima malo udubljenje (pupak). Ljuska je tanka, krta i prevučena pokožicom u kojoj ima sluzi. S vodom mućkano sjeme daje bezbojnu sluz. Sjeme je blagog, uljastog i sluzastog ukusa. Laneno sjeme je čitav arsenal jako korisnih, važnih i raznovrsnih kemijskih elemenata. Sluz sjemenki je glavni nosilac ljekovitih svojstava.

Sastav sjemenki: U zrelom lanenom sjemenu pronalazimo vitamin F, odnosno linolne i linoleinske kiseline, proteine i bjelančevine zbog čega je ovo sjeme jako hranljivo.

Upotreba sjemenki lana: Lanena sluz je jako gusta i žilava, pa se zbog te velike viskoznosti tako mnogo cijeni. Na oboljeloj sluznici ova sluz stvara neprekinut film i na taj na čin je potpuno pokriva, oblaže i štiti ublažujući razne upale, zbog čega se od davnina vremena sjemenke lana upotrebljavaju u medicini. Tako se može i objasniti blagotvorno djelovanje lanene sluzi pri liječenju upala sluznice usta, želuca i crijeva, protiv raznih katara organa za probavu itd. Lanena sluz je blago i neškodljivo sredstvo protiv zatvora (opstipacije), jer mehanički aktivira pokrete lijenih crijeva, što je danas često oboljenje mnogih ljudi. Vlažeći sluzokožu crijeva, ova sluz olakšava, ublažava i ubrzava čišćenje crijeva, ima laksativno djelovanje, jer unutrašnja površina crijeva postaje sluzavija i skliska. Zbog toga se lan može davati svim osobama kao bezbolno i bezopasno laksativno sredstvo, čak i trudnicama. Oblozi izrađeni od lanenog brašna umiruju bol na tijelu (čirevi, upale, apsces, urasli nokat, zagnojenu ranu,) ili kašalj. Laneno ulje se od svih prirodnih ulja i masti najviše cijeni za liječenje opekotina.
Sjemenke lana su snaga i budućnost biljke

Sjemenki najviše pojedemo u kruhu i pecivu, ali zaslužuju i više mjesta u prehrani. Po kalorijama sjemenke lana su dorasle orašastim plodovima, jer 100 g lanenog sjemena u prosjeku sadrži oko 600 kcal. Više od polovice sadržaja su masnoće - visoko vrijedna ulja, koja manjim dijelom sadrže zasićene, a većim nezasićene masne kiseline. I proteini su dobro zastupljeni pa mogu dosegnuti i 25 posto sadržaja (koštica bundeve). Od minerala (do 5 posto) tu su koncentrirani baš oni koji nam tako često nedostaju u „rafiniranoj" prehrani: magnezij, kalcij ,cink, željezo i drugi. I vlakna su dobro zastupljena (u sezamu čak 11 posto). Ima i vitamina, ali manje nego minerala.
Još o sjemenkama lana

Sjemenke lana sadrže ulja iznimne kakvoće, lignin i druga vlakna, dok je sve ostalo slično sastavu drugih sjemenki. Lignini su se u istraživanjima pokazali korisnim za smanjenje rizika nastanka raka dojke i jajnika, jer umanjuju aktivnost estrogena, glavnog spolnog hormona žene - potencijalnog pokretača malignog rasta. Sjemenke lana sadrže 57 posto alfa linolenske kiseline koja metaboličkom preobrazbom daje omega-3 masne kiseline, slavne zbog mnogostrukog ljekovitog djelovanja. Zbog toga laneno ulje, hladno prešano i nerafinirano kakvo je u sjemenkama u prehrani može zamijeniti ribu! Zbog istog razloga laneno ulje ima utjecaj na vrijednost kolesterola, upalne procese i procese grušanja krvi, pa se preporučuje piti ga na žlice ili ga stavljati na salatu! Osobito se preporuča djeci, starijima, pothranjenima i rekonvalescentima, a preventivno djeluje na sve nas. Kao i soja, i lan čeka bolja vremena i svoj 'dokazani' materijal za ljekovitost.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl