Kućni ljubimci nas čine zdravijima

Ljubimci raspršuju stres - Potrebno je provesti samo 15 do 30 minuta dnevno s mačkom ili psom kako biste ublažili tjeskobu i rasteretili se stresa. Međutim, ne morate uvijek imati četveronožnog ljubimca - samo promatranje ribica u akvariju će imati isti učinak.

Naše tijelo prolazi kroz promjene za vrijeme druženja s ljubimcima, što utječe na raspoloženje. Razina hormona stresa kortizola se snizi, a stvaranje serotonina, kemikalije koju vežemo uz dobrobit organizma, se povisi.

Tlak je u top formi
U istraživanju 240 oženjenih parova, vlasnici kućnih ljubimaca su imali niži krvni tlak i manji broj otkucaja srca u normalnim situacijama nego osobe bez ljubimaca. Isti su rezultati ponovljeni kada su bili izloženi stresu. Drugo je istraživanje pokazalo kako su djeca uspjela sniziti svoj krvni tlak tako što su mazila svoje najbolje četveronožne prijatelje.

Dobri su za srce
Dvadesetogodišnje je istraživanje ustanovilo dugoročne posljedice vlasnika mačaka za srce. Osobe koje nikada nisu imale mačku su bile izložene 40 posto većem riziku srčanog udara nego vlasnici mačaka.U drugoj je studiji zaključeno kako vlasnici pasa imaju veće šanse preživjeti godinu dana nakon srčanog udara.

Štite od moždanog udara
Jednako kao što su vlasnici mačaka manje skloniji srčanom udaru, tako ih rjeđe pogodi moždani udar. Istraživači vjeruju kako mačke više smiruju svoje vlasnike nego druge vrste životinja. S druge strane, možda je posrijedi karakter vlasnika mačaka - često se fokusiraju na mačke i one postaju središte njihovih interesa, zbog čega u manjoj mjeri razmišljaju o svojim problemima.

Maženjem protiv depresije
Terapeuti često preporučuju kućnog ljubimca osobama koje se bore s depresijom - ljubimci će nas jedini voljeti bezuvjetno! Također, oni će vas dočekati svaki put kao da je zadnji, slušat će vas dok im pričate, vole provoditi vrijeme s vama, a maženje djeluje smirujuće. Vodeći brigu o ljubimcu, tako da ga šećete, češljate, uređujete ili se igrate s njim, vodite brigu o samima sebi.

Šetnjom do bolje forme
Vlasnici pasa su aktivniji i u manjoj mjeri vode bitku s pretilošču nego osobe koje nemaju psa. Svakodnevne šetnje u trajanju od 30 minuta će se pobrinuti za minimalne potrebe kretanja i lagane tjelovježbe. Svog ljubimca izvedite u kraće šetnje nekoliko puta dnevno, bacajte mu lopticu ili se samo igrajte s njim!

Društveniji život
Za razliku od osoba koje nemaju kućne ljubimce, vlasnici životinja imaju tendenciju razgovaranja s drugim vlasnicima. Izvodeći psa u redovitu šetnju stvaraju se prijateljstva (ne samo četveronožna), daju i slušaju savjeti, a često se ugovaraju zajedničke šetnje i rastrčavanja.

Jači imunitet uz manje alergija
Djeca koja su odrasla sa psom ili mačkom u kući su manje sklona alergijama, a isto vrijedi za mališane koji su odrasli na farmi s domaćim životinjama. Sigurno se vrijedi uložiti u dugogodišnje prijateljstvo vašeg djeteta i bezuvjetnog prijatelja koji će biti uz njega.

Jače kosti
Jake i guste kosti su prva linija obrane protiv osteoporoze i bolnih prijeloma, a šetnja sa psom pomaže. Ova bolest pogađa polovicu ženske populacije iznad 50 godina, te četvrtinu muškaraca iznad 55 godina. Procjenjuje se kako između osam i 12 posto Hrvata boluje od osteoporoze.
Kosti ojačaju zbog vježbanja, jednako kao i mišići koji ih okružuju, a provođenje vremena na suncu nas obogaćuje vitaminom D, koji omogućuje apsorpciju kalcija, tj. jačanje kostiju.

Mačkasto istezanje
Ako bolujete od artritisa, onda znate važnost istezanja. Časopis Arthritis Today savjetuje kopiranje istezanja mačke - pratite koliko se puta dnevno vaša ljubimica istegne i svaki put joj se pridružite.

Tragači epilepsije
Psi se mogu trenirati tako da obavijeste vlasnike kada će oni ili netko drugi od ukućana uskoro imati napadaj epilepsije. Ovisno kako se nauči, pas će lajati, cviliti ili se leći pored osobe i tako ju obavijestiti o nadolazećoj prijetnji. Prilično pametno, zar ne?
(Ordinacija.hr)