Kriza srednjih godina počinje u 30-ima!

muškarac žena, muškarac, godine, godine, obveze, život

Ako je vjerovati rezultatima najnovijeg istraživanja – osobe u 30-ima se sve češće osjećaju nesretno, i to zbog svakodnevnog poslovnog pritiska, ali i problema u obiteljskim i partnerskim vezama.

Britanski su znanstvenici do ovakvog zaključka došli proučavajući 2.000 osoba u dobi od 35 do 44 godina. Svi su se sudionici istraživanja osjećali usamljenije ili depresivnije nego druge dobne skupine.

kod anketiranih sudionika, 21 posto sudionika je izjavio da se osjeća usamljenim veći dio vremena. Sličan postotak ispitanika je potvrdio da se zbog loših odnosa, bilo na poslu ili kod kuće često osjeća deprimiran.

"Mi tradicionalno povezujemo krizu srednjih godina s ljudima u kasnim 40-ima ili 50-ima. Međutim, naše istraživanje otkriva da se kriza može pojaviti puno prije no što bismo ju očekivali", poručuju stručnjaci.

U prilog povećanju svakodnevnog poslovnog pritiska ne ide niti aktualna gospodarska kriza koja je primorala poslodavce na smanjenje broja djelatnika. Time je njihov posao pao na leđa preostalih zaposlenika.

Stručnjaci napominju kako se od osoba u 30-ima uvijek zahtijeva i očekuje više, kako u poslovnoj karijeri tako i u obiteljskom životu. Upravo zbog toga dolazi do nezadovoljstva vlastitim postignućima.

K. R. / ordinacija.hr