Kongres o multiploj sklerozi i primjeni kanabinoida u liječenju

marihuana, marihuana, marihuana, Ljubuški, uhićenje, marihuana, tinejdžeri, marihuana, lijek, sud, Grude, marihuana, Grude, marihuana, marihuana, Drinovci, Grude, marihuana, Ljubuški, uhićenje, marihuana, šverc droge, Zagreb, droga, Makarska, Pas, marihuana, marihuana, Bihać, tihaljina, marihuana, Grude, MUP ZHŽ, marihuana, crna kronika, policajac, marihuana, Široki Brijeg, izbočno, marihuana, Čitluk, uhićenje, marihuana, legalizacija marihuane, švicarska, kazneno djelo, Posjedovanje marihuane, kazna, dekriminalizacija marihuane, Švicarski parlament, SAD, zakon o marihuani, kalifornija, New York, medicinska marihuana, William Bradley, marihuana, ideje o reklamiranju, legalizacija marihuane, zabranjene droge, Slovenija, proizvodnja i promet drogama, marihuana, Karasovići, preko graničnog prijelaza, državljani Albanije, dan žena, poklon, marihuana, saksija, marihuana, učiteljica, Urugvaj, legalizacija marihuane, Konzumacija marihuane, marihuana, Slovenija, Vlada Slovenije, Njemačka, marihuan
...jedna je od tema ovogodišnjeg kongresa o MS-u i sličnim autoimunim bolestima, koji se održava u Zagrebu od 5. do 7. ožujka.

Skup organiziraju Udruga za istraživanje MS-a i Centar za demijelinizacijske bolesti središnjeg živčanog sustava Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb.

Bolest pogađa mlade u dvadesetim i tridesetim godinama

MS je bolest mladih ljudi, nerijetko pogađa djecu, a najčešće se javlja u dvadesetim i tridesetim godina života. S obzirom da se radi o vrlo učestaloj bolesti čiji je uzrok još uvijek nepoznat, liječenje je usmjereno na imunosne mehanizme koji sudjeluju u razvoju bolesti.

Predsjednica kongresa neurologinja Vesna Brinar ističe da kanabinoidi imaju imunomodulacijska i neuroprotektivna svojstva, zbog čega su razlog brojnih debata o primjeni kod multiple skleroze.

"Danas se kanabinoidi u MS-u koriste kao simptomatska terapija, uglavnom kod bolesnika s uznapredovalim oblikom bolesti, s povišenim tonusom (spastičnost) i jakim bolovima, te s izraženim umorom. Odobreni lijek od kanabinoida biljnog porijekla u liječenje spastičnosti je Sativex (nabiximol), koji je dostupan u 22 zemlje, a smanjuje bolove i spastičnost kod oko 37 posto bolesnika", ističe Brinar.

Dodaje kako bolesnici koji koriste kanabinoide ukazuju na bolje rezultate u smanjenju bolova i spastičnosti nego što se može utvrditi objektivnim neurološkim pregledom.

Iako kliničke studije provedene u populaciji mlađih osoba, koje su na početku bolesti i s manjim stupnjem onesposobljenosti, pokazuju nešto slabiju progresiju bolesti, za dokaze su potrebna daljnja istraživanja.

O djelotvornosti kanabisa na progresiju MS-a provode se brojne kliničke studije, a rezultate nekih istraživanja na kongresu će predstaviti britanski stručnjak Cris Constantinescu.

"Kako se i u našoj zemlji nakon niza godina očekuje odobravanje većeg broja lijekova za MS-a, kongres je važan zbog prikaza i diskusije vezane uz optimalan način liječenja koje mora biti individualno usmjereno zbog velike varijabilnosti bolesti", kaže Brinar.

Klinička zapažanja pokazuju da je multiple skleroza u porastu

Očekuje se da će HZZO na listu lijekova u travnju uvrstiti nekoliko skupih lijekova koji značajno pospješuju liječenje MS-a.

Iako u Hrvatskoj ne postoje epidemiološka istraživanja MS-a, procjenjuje se da oboli 80 do 100 osoba na 100.000 stanovnika, pri čemu su uočljiva žarišta u kojima je povećana pojavnost bolesti. Prije Domovinskog rata to je bilo područje Gorskog Kotara, no s migracijom stanovništva javila su se nova žarišta na području Koprivnice i u Dalmaciji.

"Doima se da je bolest u porastu. Je li razlog tome njezino ranije otkrivanje ili se zaista radi o porastu nema sigurnih podataka, no neka klinička zapažanja ukazuju na veću incidenciju MS-a u svijetu", navodi Brinar.

MS je bolest kompleksnih uzroka, napominje, za koju se smatra da nastaje interakcijom brojnih gena i okolišnih čimbenika. Ne zna se točno o kojim se autoimunim čimbenicima radi, to je još uvijek predmet brojnih istraživanja.

Izvor: narod.hr