Koliko kalorija zaista unesemo za Božić?

...broj kalorija, stoga donosimo savjete kako zdravije jesti i riješiti se posljedica obilnih obroka.


Jednostavna računica pokazuje da samo za dva dana – tijekom Badnjaka i Božića – unesemo oko 6000 kalorija, i to ako pazimo što jedemo, a kako se tih dana većina veoma malo kreće, sav nepotrošen višak pretvara se u salo. Mnogi također nisu svjesni da se mnogo kalorija i popije.

Nutricionisti tako upozoravaju da alkohol uzrokuje dehidraciju organizma, no ujedno obiluje kalorijama te smanjuje kontrolu nad uzimanjem hrane. Tako što više pijete , više i pojedete, piše net.hr.

Preporuča se da pri pečenju kolača umjesto šećera upotrijebite prirodna sladila poput meda ili agavina sirupa. Med je izvrsna zamjena šećeru jer za istu količinu šećera potrebno je upola manje meda koji obiluje slatkom fruktozom.

Kretanje je ključ oporavka


U smanjivanju kalorija pomoći će i uporaba začina, primjerice cimeta i đumbira te izbacivanje soli koja, jede li se u prevelikim količinama, potiče dehidraciju te oštećuje krvne žile.

Dakako, za blagdana je teško odoljeti svim specijalitetima koji se mnogima nađu na stolu jednom u godini, ali najvažnije je pokušati biti umjeren. Najvažnije je da poslije obroka ne ostanete ležati na fotelji, već se preporuča da prošećete, uživate u zimskim radostima ako možete, ili nađete neku drugu aktivnost zbog koje će vam organizam biti zahvalan.