Koliko dugo smijemo uzimati tablete protiv bolova

tablete

... koji su svima nadohvat ruke i koliko se dugo smiju uzimati u kontinuitetu?

Kada govorimo o tabletama protiv bolova, posebno je važno istaknuti one prodajne, koje svako može kupiti u ljekarnama. Zbog dostupnosti najčešće dolazi do navikavanja, a, prema statistikama, najprodavaniji su ibuprofen, paracetamol, naproksen natrij i kombinacija paracetamola, propifenazona, kofeina i kodeina.

Kod lijekova protiv bolova najvažnije je odrediti dozu. Ona se izračunava prema tjelesnoj težini osobe kojoj je lijek namijenjen i u većini se slučajeva, nažalost, „ne pogodi".

Uz to ne možemo zanemariti ni ulogu bola koji je subjektivan simptom. Bol je za svakoga individualan osjećaj te se tako mora liječiti i svaki pacijent - individualno.

Ti lijekovi nisu pametni i ne znaju točno što vas boli, već različitim mehanizmima djeluju na centar za bol i time sprečavaju neugodan osjećaj. Isto tako, većina tih lijekova nema samo analgetsko djelovanje, već djeluje kao i protiv temperature i upala.

Kao i kod svega što se uzima duže vremena, može doći do navikavanja. Nakon nekog vremena tablete slabije djeluju na bol te su nam potrebne veće doze. U nekim slučajevima dolazi do navikavanja na sastavnicu lijeka - kod takvih lijekova na kutiji je jasno istaknuto da se ne smiju uzimati duže od 3 dana.

U nekim pak drugim slučajevima receptorima je nedovoljna doza koju uzimamo te ju je nakon nekog vremena potrebno povećavati sve više i više. Duži vremenski period znači više mjeseci, pa i godine, jer nakon mjesec neće doći ni do kakve prevelike promjene kod općenito zdrave osobe.

Koliko god neke tablete smatrali "bezazlenima", prije uzimanja prve doze obvezno je pročitati uputu o lijeku, gdje je u većini slučajeva navedena i preporučena dužina uzimanja. U slučajevima kada taj podatak nije naveden u uputama, lijek se uzima do poboljšanja simptoma (ako je to glavobolja ili menstrualni bolovi, ne duže od 10-15 dana).

Ako simptomi ne prolaze, potrebno je javiti se liječniku jer bolovi mogu biti povezani s nekim drugim bolestima.