Koji su čajevi najbolji za mršavljenje?

Čajevi su izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i brojnih drugih ljekovitih sastojaka koji blagotvorno djeluju na zdravlje, učinkoviti su kod bržeg sagorijevanja suvišnih masnoća, potiču metabolizam, te time i brži gubitak kilograma.

Ispijanjem samog čaja teško da ćete smršavjeti, ali budući da pročišćava organizam te povoljno utječe na brže sagorijevanje masnoće, zajedno s nekim drugim aktivnostima, konzumacija čaja na duže vrijeme zasigurno će dati željene rezultate u borbi s viškom kilograma. Morate mijenjati loše navike, pa će onda i čajevi pomoći.

Žuti čaj najbolji za skidanje kilograma

Zbog svoje dokazane učinkovitosti u bržem sagorijevanju suvišne masnoće, žuti čaj jedan je od najtraženijih napitaka uoči dolaska toplijih dana, kada se "preko noći" želimo riješiti viška kilograma, koje smo nakupili tijekom zimskih mjeseci. Žuti čaj sadrži dijetalni enzim EGCG (epigalokatehin-3-galat) za koji su studije pokazale da pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće, te da povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti čime se smanjuju zalihe masnog tkiva.

No, da bi bio učinkovit kod gubljenja težine važno je žuti čaj piti redovito i u dužem razdoblju, te njegovu konzumaciju dopuniti uravnoteženom prehranom i redovitom tjelovježbom. Žuti čaj zapravo je neobrađeni bijeli čaj. Za njegovu proizvodnju koriste se najmlađi listovi i pupovi biljke Camellia sinesis, od koje se proizvode i crni i zeleni čaj. No žuti čaj se suši i fermentira dulje od zelenog čaja pa je okus puno blaži i nema trpku notu.

Zeleni čaj

Blagotvoran je za zdravlje, učinkovit kod mršavljenja, te odličan antioksidans.Zbog svoje ljekovitosti i dokazane učinkovitost u borbi protiv mnogih, pa tako i nekih najtežih zloćudnih bolesti, zeleni čaj jedan je od najcjenjenijih i najpopularnijih napitaka na svim kontinentima. Pun snage, aromatičnog okusa, osvježavajućeg djelovanja, postao je dio svakodnevnice milijuna ljudi diljem svijeta, ne samo u azijskim zemljama odakle potječe i gdje je tradicionalno stoljećima prisutan.

Zeleni čaj je odličan kao osvježavajući napitak jer sadrži tein koji u manjoj mjeri potiče stimulaciju od kofeina. Također pospješuje probavu, djeluje na razgradnju masnoća i čisti od toksina. Otkriven je njegov učinak na mršavljenje. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pa redovito dnevno ispijanje zelenog čaja može pomoći pri skidanju suvišnih kilograma ubrzavanjem metabolizma, a time i lakšim sagorijevanjem viška kalorija.
Oolong čaj ili „ubojica masnoća"

Zovu ga aromatični ubojica masnoća zbog njegova povoljnog utjecaj na metabolizam, sprječava stvaranje masnoća, te potiče mršavljenje. Između je crnog i zelenog čaja, u Kini ga zovu. Wu long (wu - crno i long - zmaj). Oolong je polufermentirani čaj koji nam dolazi najčešće iz Kine i Tajvana. Snažni antioksidansi polifenoli sprječavaju putem enzima da se trigliceridi iz naše prehrane pretvaraju u masne naslage. Uz pomoć kofeina koji stimulira centralni živčani sustav, masnoće se koriste za energiju koja tim putem termoregulacije daje veću potrošnju kalorija.

Dnevne doze ne bi trebale biti više od 4 dcl, ispijene kroz jutro ili rano poslijepodne. Priprema oolong čaja je identična pripremi zelenog čaja pa se tako listići ubace u vodu temperature 80-90 stupnjeva, te se nakon 3-5 minute namakanje procijede. Japanski znanstvenici su otkrili da konzumacijom oolong čaja 15 minuta prije obroka koji je bogat ugljikohidratima sprječavamo pretvaranje suvišnih u masne stanice.

Bijeli čaj

Znanstvenici su utvrdili da je upravo bijeli čaj koji se dobiva od pupoljaka i prvih listova biljke Camellia sinensis značajno zdraviji nego puno popularniji zeleni i crni čaj koji se dobiva od iste biljke, ali od kasnije berbe. Bijeli čaj zbog minimalne obrade i pomne selekcije, sadrži visoku razinu antioksidansa i posebno kvalitetne sastojke koji blagotvorno djeluju na ubrzanje metabolizma, a time povoljno utječu i na mršavljenje. Sastojci bijelog čaja sprečavaju skladištenje masnoća i pomažu u razgradnji postojećih.

Njemački istraživači tvrde kako su dokazali da bijeli čaj može biti idealan prirodni izvor supstanci važnih za mršavljenje. Bijeli čaj se dobiva na isti način kaoi zeleni samo se u bijeli čaj stavljaju mlađi listovi. Bijeli čaj nema klorofila kao zeleni, pa nema onaj ‘travkasti' okus. Poznat kao eliksir mladosti i ljepote, bijeli čaj nastaje odabirom najfinijih, najmlađih listića i pupoljaka grma čaja Camellia sinensis.

Zena.hr