Koje je mlijeko dobro, a koje ne?

mljekara, blokada, granica, mlijeko, zdravlje, mljekomati, Ljubljana, bolesti jetre, kancerogene tvari, Agencija za sigurnu hranu, Posušje, mlijeko, otkup, mlijeko, izvoz, proteini, nedostatak proteina, znakovi, mlijeko, kravlje mlijeko, kozije mlijeko, mlijeko, zdravlje, alergije, mljekari, mljekara, izvoz, eu, BIH, mlijeko, izvoz, istraga, mlijeko, Lijanovići, glamoč, zdravlje, hrana, mlijeko, koncentracija kloramfenikola, antibiotik, kancerogene tvari, mlijeko, hrvatska EU, Marijana Petir, mlijeko, sok od naranče
Sve vrste kravljeg mlijeka odličan su izvor vitamina A, C i D te kalcija, no što je s kolesterolom i masnim kiselinama i što je s drugim vrstama mlijeka, poput sojinog, rižinog ili bademovog?
Saznajte koje su vrste mlijeka preporučljive, a koje biste trebali izbjegavati u širokom luku.

Nije preporučljivo:

Punomasno kravlje mlijeko
Ova vrsta mlijeka sadrži mnoštvo vitamina i kalcija, ali i osam grama zasićenih masti i 156 kalorija. Istraživanja su pokazala kako unos zasićenih masti povećava razinu kolesterola. S obzirom da je većina masti u punomasnom mlijeku zasićena, punomasno mlijeko nije najbolja opcija za ljude koji imaju problema s kolesterolom.

Sirovo mlijeko
Sirovo mlijeko nije pasterizirano i zbog povećane opasnosti od krvnih bolesti nije preporučljivo za djecu, trudnice i starije osobe. Čak i zdrave odrasle osobe trebale bi dvaput razmisliti prije nego ga popiju. Razine masti, kolesterola i kalorija koje se u njemu nalaze slične su kao i u punomasnom mlijeku. Ovo se nikako ne može nazvati zdravim mlijekom, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da se u njemu nalaze izrazito štetne bakterije koje se ne mogu detektirati ni mirisom ni okusom. Definitivno biste ga se trebali kloniti u širokom luku.

Kokosovo mlijeko
Šalica kokosovog mlijeka ima visok postotak vitamina D i kalcija, ali i mnoštvo kalorija i zasićenih masti. Smatra se da masnoće koje se nalaze u kokosovom mlijeku mogu povećati HDL (dobri) kolesterol te da nemaju nikakav utjecaj na LDL (loši) kolesterol, no za ovo nema nikakvih službenih i znanstveno potvrđenih podataka. Ako pazite na količine kolesterola u svom tijelu trebali biste izbjegavati kokosovo mlijeko, sve dok znanstvenici ne ponude malo više informacija o istom.

Preporučljivo:

Mlijeko sa smanjenim udjelom masnoće
Mlijeko na čijem pakiranju piše da ima samo jedan posto mliječne masti znači da ima samo dva grama zasićenih masti, 127 kalorija i 13 mg kolesterola. S mlijekom od dva posto mliječne masti dobijete četiri grama zasićenih masti, 139 kalorija i 22 mg kolesterola. Tolika redukcija zasićenih masti dobra je za svakoga.

Obrano mlijeko
Ako želite piti ili nešto jesti s kravljim mlijekom ali strahujete od kolesterola, obrano mlijeko odnosno ono koje ne sadrži masti možda je najbolji izbor. Obrano je mlijeko zdravije, ne sadrži zasićene masti i ima samo pet grama kolesterola te samo 92 kalorije na dva decilitra. S njim dobijete kalcij i vitamin D bez šetnih tvari. Preporučljivo je apsolutno svima.

Sojino mlijeko
S obzirom da se sojino mlijeko pravi od soje, dakle od biljke, u sebi ne sadrži ni zasićene masti niti kolesterol. Štoviše, sojino mlijeko dokazano snižava kolesterol u tijelu, a to možemo zahvaliti proteinima koji snižavaju LDL (loši) kolesterol i povisuju razinu HDL (dobrog) kolesterola.

Bademovo mlijeko
Bademovo mlijeko napravljeno je isključivo od badema i vode, a baš i kao sojino mlijeko sadrži monozasićene masne kiseline koje mogu poboljšati smanjenje kolesterola. Kalorije u ovom mlijeku variraju od 70 do 140, ovisno o tome koliko se zaslađivača doda. S obzirom da se dobiva od biljke, ne sadrži zasićene masti ni kolesterol, a 'krcato' je vitaminima E i B12.

Rižino mlijeko
Rižino mlijeko sadrži samo zdrava biljna ulja i zbog toga što se spravlja od biljke ne sadrži zasićene masnoće. Količina kalorija veoma je slična onoj količini koja se nalazi u bademovom mlijeku. Neke vrste ovog mlijeka imaju dodanu biljnu verziju kolesterola koja se 'bori' s onim životinjskog porijekla i naposljetku smanjuje sve razine kolesterola u krvi.

Mlijeko od konoplje
Jedna od neuobičajenijih vrsta mlijeka načinjena je od iste biljke kao i marihuana. Mlijeko od konoplje pravi se od sjemenki, pa se od njega nećete 'napušiti', ali vas može učiniti znatno zdravijima. Ovo mlijeko sadrži polinezasićene omega-3 masne kiseline koje mogu pomoći u snižavanju razine triglicerida i poboljšavanju profila kolesterola. Baš kao i kod ostalih mlijeka dobivenih od biljaka, u mlijeku od konoplje ne nalazi se ni kolesterol niti zasićene masne kiseline i svakako je svima preporučljivo.

Magazin.net.hr