'Kišobranom' uspješno riješene srčane mane

Zahvatom iz oblasti intervencijske kardiologije pacijentima je zatvoren urođeni defekt u pregradi između pretklijetki srca.

Urođena srčana mana

Ovo je već treći put kako se ovaj zahvat radi u SKB-u Mostar, a prednost ove metode je što pacijent nakon ovog zahvata, već sutradan, ide kući.
Po riječima dječjeg kardiologa prim. dr. sc. Željka Rončevića, riječ je o jednoj urođenoj srčanoj mani, kod koje postoji jedan otvor u pregradi između lijeve i desne pretkomore.
- Kod sve troje pacijenata mana nije otkrivena u djetinjstvu, nego tek nedavno, ali nikada nije kasno da se uradi ovakav zahvat. Prednost ovakve vrste zahvata je u tome da se ne radi operacija, odnosno ne otvara se prsni koš, što bi se moralo uraditi u klasičnoj operaciji koja bi se radila na otvorenom srcu, kazao je dr. Rončević.
Pojasnio je kako se ovakvi zahvati mogu  raditi na djeci od tri godine te odraslim osobama do šezdeset godina, a pacijenti odmah sljedeći dan nakon zahvata mogu ići kući. Zahvat je i estetski dobar jer pacijenti nemaju nikakvih ožiljaka te mnogo kraće traje od klasične operacije.
- Mi imamo namjeru ovakve zahvate raditi kontinuirano i otvoreni smo za pacijente iz cijele zemlje, kazao je dr. Rončević te naglasio kako je ovaj zahvat, koji je estetski bolji ishod, budućnost rješavanja ovakvih srčanih mana.

Dr. Rončevcić je naveo kako je pacijentima implantiran umetak kojim se zatvara prirođeni otvor u pregradi između pretklijetki srca. Implantat se uvuče u srce kroz venu na nozi i postavi na odgovarajuće mjesto.
- Prirođena srčana mana atrijalni septalni defekt (rupica u pregradi između lijeve i desne pretkomore) se zatvara tzv. kišobranom koji se kateterom ubaci u otvor i u potpunosti ga zatvori. Ranije su ovi defekti zatvarani operacijom na otvorenom srcu uz desetodnevnu hospitalizaciju. Ovakav umetak nazivamo “kišobran” koji je napravljen od posebnog materijala, koji se prilagođava organizmu i s vremenom srasta sa srcem i tu ostaje zauvijek i trajno rješava problem srčane mane, kazao je dr. Rončević.

Pacijenti se osjećaju dobro


Dvadesetogodišnja Betina Stanić iz Čapljine kojoj je uklonjena srčana mana kazala je kako se osjeća odlično.
- Zbog srčane mane jako sam teško disala, puno me boljela glava. Sad nakon zahvata osjećam se odlično i vjerujem kako ću od sad biti dobro, kazala je Betina.
Jako dobro se osjeća i Senad Kurtović iz Bihaća, koji je kazao kako je prezadovoljan njegom koju je dobio u SKB-u Mostar.
- Nakon što mi je otkrivena srčana mana, dugo sam se raspitivao za ovaj zahvat, a ovdje sam došao na preporuku liječnika iz Hrvatske, kazao je Kurtović. Kažimo i to kako su zahvate izveli prof. dr. sc. Vladimir Ahel, prim. mr. sc. Neven Čače i dr. Davorka Žagar iz KBC-a Rijeka te prim. dr. sc. Željko Rončević iz SKB-a  Mostar, uz pomoć medicinskog osoblja angiodvorane Klinike za unutarnje bolesti.

Piše: Ivana Previšić / dnevni-list.ba