Kašljete, kišete, curi vam nos, a niste prehlađeni? Okriviti možete ovu stvar u vašoj spavaćoj sobi

grinje, alergija
... a nisu ni svjesni koliko si time štete, piše Net.hr.

Još ako k tome kišu, kašlju i stalno im curi nos, razlog se vjerojatno krije u malim organizmima koji se hrane mrtvim stanicama naše kože i redoviti su stanovnici našeg kreveta - grinje.

U krevetu rijetko kada samo spavamo već radimo i niz drugih aktivnosti koje ostavljaju traga na posteljini, a grinje se zbog toga samo još više množe. Iako ne djeluje zabrinjavajuće i simptomi mogu izostati, dijeljenje prostora s grinjama može vas pretvoriti u kroničare koji se nikako ne mogu riješiti kašlja i kihanja.

Nisu toliko štetne, ali prevencija je ključna

"Same grinje ne prenose bolest već enzimi u njihovom izmetu. Na njega su neki ljudi alergični, a posebno smeta onima koji imaju astmu", objasnila je britanska specijalistica za higijenu Lisa Ackerley za Daily Mail.

Dodaje da se grinje mogu ubiti stavljanjem jastuka u zamrzivač na neko vrijeme, a ujutro ipak nije dobro spremati krevet jer grinje vole toplinu pa je bolje da se krevet ohladi.

Grinje ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik, ali ako se simptomi pogoršaju, odmah zakažite termin kod liječnika i promjenite više tu posteljinu te redovito usisavajte i brišite prašinu.