Kantarion spašava kožu (i ne samo nju)!

hemoroidi, akne, strije, gospina trava, kantarion, bogorodičina trava, hipericin, tanini, flavonoidi, epitelizacija kože, gospina trava, ljekovita svojstva, ljekovito bilje, Ulje od Gospine trave, Čaj od Gospine trave, nemiran san, histerične napade, mokrenje u postelju, depresije
...lakših opeklina, vaginalnih infekcija, proširenih vena, hemoroida, ožiljaka, akni, strija...

Kantarion ili Gospina trava lat. Hypericum perforatum je višegodišnja biljka koja raste po livadama, brežuljcima, uz rubove šuma i na otocima. To je biljka koja naraste od 20-60 cm, cvate od svibnja do rujna i ima žute cvjetove.

Kantarion je jako cijenjen od davnina u narodnoj medicini, pa od tuda dolaze i narodni nazivi bogorodičina trava, ivanje zelje, pljuskavica, krvavi korijen, zvončac, žutenica, trava Sv. Ivana. Ljekoviti dio se nalazi u cvjetovima koji se beru i od kojih se rade razni ljekoviti pripravci. Među najpoznatije pripravke spada ulje od gospine trave (kantariona) koje se tradiocionalno radi u maslinovom ulju kao macerat. Ako želite, možete macerat raditi i u nekom drugom biljnom ulju, npr. u bademu, lješnjku, košticama marelice, makadamiji...

Macerat se radi tako da svježe (tek nekoliko sati prosušene) cvjetove stavite u posudu da ispune polovicu posude i zatim prelijete biljnim uljem. Posudu zatim dobro zatvorite i stavite da stoji na suncu 4-6 tjedana. Nakon toga procijedite ulje kroz gazu ili krpu, stavite u staklenu posudu i pohranite na tamno i hladnije mjesto. Ovakvim postupkom dobit ćete ulje tamno crvene boje koje ima zaista široku primjenu.

Aktivni sastojci ulja gospine trave su hipericin, tanini i flavonoidi koji djeluju protuupalno i poboljšavaju epitelizaciju kože, pa je od velike pomoći kod rana, lakših opeklina, vaginalnih infekcija, proširenih vena, hemeroida, ožiljaka, akni, strija...

Nezaobilazno je kod bolova u mišićima, reumatskih bolova, upale živca, reume, išijasa, neuralgija, lumbaga i gihta. Ulje (macerat) kantariona je fototoksično i nemojte se izlagati suncu nakon nanošenja ulja na kožu. Fototoksičnost je reakcija kože koja nastaje djelovanjem UV zraka na određene spojeve koji se nalaze u ulju. Oni pojačano apsorbiraju UV zrake, pa nastaju reakcije poput opeklina.

Još jedno vrijedno, značajno i sve više primjenjivano djelovanje je antidepresivno. U tu svrhu se pije čaj od sušenih cvjetova koji se priprema tako da se jedna žličica suhih cvjetova stavi u ključalu vodu i pusti da odstoji poklopljeno 15 minuta do pola sata. Nakon toga se procijedi i pije 3 puta dnevno.

Napomena: Čaj od kantariona ne bi smjele piti trudnice, a ako pijete neke sintetske lijekove protiv depresije, povišenog krvnog tlaka, epilepsije itd., prije upotrebe se svakako konzultirajte sa educiranim fitoterapeutom ili liječnikom.

Iako je u navedenim situacijama potreban oprez, kantarion je prekrasna i iznad svega jako ljekovita biljka u čijem branju i primjeni ćete sigurno uživati.

Izvor: femina.hr