Kanadski znanstvenici: Trudnice konzumirajte čokoladu

tamna čokolada, blagodati, kakao, tamna čokolada, vid, mrkva, čokolada, kakaovac, čokolada, lijek, čokolada, blagodati, istraživanja, Nikotin, čokolada, zdravlje, razlozi, čokolada, nepoznate činjenice, čokolada, tamna čokolada, Kanadski znanstvenici ,  konzumacija čokolade, smanjuju razinu kolesterola, štiti od kardiovaskularnih bolesti, čokolada, crna čokolada, bijela čokolada, tamna čokolada, doručak, čokolada, crna čokolada

Otprije je poznato da je umjerena konzumacija čokolade dobra za zdravlje. Ta slastica je bogata flavonoidima koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i snižavaju razinu kolesterola u krvi.

Što je čokolada tamnija, to ima više flavonoida.
Ranije znanstvene studije pokazale su i da čokolada smanjuje rizik od preeklampsije - smanjenog dotoka krvi do ploda zbog majčina visokog tlaka.
Kanadski znanstvenici pod vodstvom Emmanuela Bujolda sa sveučilišta Laval u Quebecu pratili su 129 budućih majki od prvog tromjesječja do kraja trudnoće. Mjerili su im protok krvi u maternici, posteljici i protok krvi fetusa (Doppler index pulziranja).

Dio njih dobio je 30 grama čokolade dnevno na 12 tjedana, između prvog i drugog tromjesječja trudnoće.
Otkrili su da je taj indeks značajno bolji s umjerenom konzumacijom čokolade, mnogo veći nego što se očekuje među općom populacijom.
"Zaključak upućuje na to da čokolada možda ima pozitivan utjecaj na posteljicu te rast i razvoj ploda", rekao je doktor Bujold.

Hina