Kakvo je zdravlje vaše majke? Doznajte što se `prenosi` na vas

mama i beba, porodilje, dojenje, mame, seks, bebe, Vlada ZHŽ-a, porodiljna naknada, Vlada HNŽ, zakon o zaštiti obitelji, javna rasprava, porodiljna naknada, BIH, zaposlene majke, isprika, Vlada HNŽ, novčane naknade, majke, bebe, ruka, nasljedne bolesti

Genetika igra veliku ulogu kada je riječ o zdravlju. Stoga je dobro znati kako zdravstveno stanje vaših roditelja može biti reflektirano i na vaše. Znanstvenici tvrde da je saznanje o zdravstvenom stanju vaše majke ono što vam može dati neke odgovore o vašem zdravlju, posebice ako ste žena.

Osteoporoza

Osteoporoza pogađa 25 posto žena starijih od 65 godina, ali samo šest posto muškaraca. Nedavna su istraživanja otkrila genetske varijante koje predisponiraju neke ljude za bolest. "Postoje jaki dokazi o povećanom riziku od osteoporoze ako i vaša majka boluje od te bolesti, kaže Todd Sontag, stručnjak za obiteljsku medicinu dodajući kako je često to povezano s naslijeđenom tjelesnom strukturom koja ima manju tjelesnu težinu - manje od 58 kg kod odraslih ili BMI manji od 22.

Bore i oštećenja kože

Pitate se hoćete li dobiti bore ili oštećenja kože? Pogledajte lice svoje majke. Istraživanja su pokazala da muška i ženska koža stari različito zbog različitih hormona. "Sposobnost vaše majke da razgradi kolagen i dob kada je počela dobivati bore može biti itekako dobar pokazatelj kada ćete ih i vi dobiti, kaže dermatologinja Purvisha Patel.

Depresija

Ova je bolest dvaput češće dijagnosticirana kod žena nego kod muškaraca, vjerojatno zbog fluktuacije hormona i načina rekacije na traume i stres kod žena, pojašnjava psihologinja Deborah Serani za AOL. "Žene češće obolijevaju od depresije i ta bolest kod njih traje dulje nego kod muškaraca, dodaje, i genetski je povezana, pokazala su istraživanja provedena na Harvardu. Ako je vaša majka bolovala ili boluje od depresije, budite na pojačanom oprezu i pratite simptome i na vrijeme ih liječite, ako se pojave.

Glaukom

Žene su sklonije oboljevanju od glaukoma i slabovidnosti, podaci su Američke akademije za oftalmologiju (AAO). Zahvaljujući menopauzi, žene češće imaju sindrom suhog oka, koji se često javlja s glaukomom. "Imate veći rizik za razvoj glaukoma i makularne degeneracije ako je vaša majka imala", kaže dr. Sontag.

Migrena

Postoji više razloga zbog kojih imate migrenu. Jedan od njih može biti i genetski uzrok, odnosno, "nasljeđe" od majke. Žene su tri puta češće podložnije migrenama od muškaraca, podaci su Mayo klinike, a vjeruje se da su opet krivci - hormoni. Američka Nacionalna zaklada za glavobolju primjećuje da 70 do 80 posto osoba koje pate od migrene imaju i člana obitelji koji ima migrene. Ako vaša majka ima migrene, veća je vjerojatnost da ćete ih razviti i vi. Provodi se istraživanje koje je dosada dalo naslutiti kako to ima veze s funkcioniranjem krvnih žila u mozgu.

Alzheimerova bolest

Gotovo dvije trećine onih s Alzheimerovom bolešću su žene. Točni razlozi za to još nisu poznati, ali izgleda da nadilaze jednostavnu činjenicu da žene žive duže od muškaraca. Istraživači su također pronašli genetske veze za Alzheimerovu bolest. "Identificirani su genetski aleli koji povećavaju rizik od razvoja Alzheimerove bolesti", kaže dr. Sontag. "Nacionalni institut za starenje tvrdi da ako vaša majka ili otac imaju genetsku mutaciju za rano pojavljivanje Alzheimerove bolesti (koja se pojavljuje od tridesetih do sredine šezdesetih godina), postoji 50/50 posto vjerojatnosti da se bolest razvije i kod vas.

vecernji.ba