Kako zaustaviti neugodno štucanje?

štucanje, lijek, štucanje, način, štucanje, kako zaustaviti
Je li vam se ikada dogodilo da bez ikakvog posebnog razloga ili barem ne vama vidljivog počnete štucati i ne možete nikako prestati? I dok baš pomislite da je sve prošlo i pomalo zaboravite na neugodnost, štucavica se ponovno javi i tako cijeli dan u intervalima.

Zanimljivo je spomenuti da se u biti ne zna koji je pravi uzrok štucanja, odnosno nije do kraja razjašnjeno što uzrokuje kontrahiranje ošita. Naravno, određena hrana ili primjerice gutanje zraka, gazirana pića ili pak veće količine pića mogu potaknuti štucanje, no pravi uzrok je nepoznat, te na kraju krajeva i lijek ne postoji.

14 lijekova

Vjerujemo da ste svi više puta tijekom života pokušavali zaustaviti to dosadno, pa i neugodno štucanje raznim „narodnim" lijekovima, te određenim tjelesnim pozama. Neki od vas isto tako mogli bi se zakleti da žličica šećera s vodom djeluje svaki puta, dok će drugi reći da držanju ruku u zraku i držanje daha su sigurni lijekovi protiv štucavice. Ono što vam mi možemo reći, je da možda zaista na nekima djeluje, a na drugima ne. Zato nije na odmet znati još neke vrlo praktične trikove koji vam mogu pomoći da što brže spriječite štucavicu koja vas može dovesti u nezgodnu situaciju.

1. Pritisnite dlan jedne ruke palcem druge ruke, što je jače moguće, ili jagodicu lijevog palca pritisnite što jači s prstima druge ruke. Neugodan osjećaj i bol, djeluju na živčani sustav, te može zaustaviti štucavicu.

2. Duboko udahnite i zadržite dah. Zadržavanje daha uzrokuje nagomilavanje ugljičnog dioksida, što pak uzrokuje opuštanje ošita.

3. Stavite prste u uši i držite 20-30 sekundi ili pritisnite mekano područje iza ušne školjke, malo ispod baze lubanje. To će poslati opuštajući signal kroz vagalni živac koji se proteže do ošita.

4. Isplazite jezik i lagano dišite, što bi trebalo pomoći u zaustavljanju spazma ošita.

5. Popijte oko 10 malih brzih gutljaja tekućine, jer kad gutate tekućinu, ritmičke kontrakcije jednjaka mogu nadvladati spazam ošita.

6. Ako pak začepite uši ili stavite prste na vagalni živac iza uha i pijete (kroz slamku), to će učinak biti bolji.

7. Čašu s vodom prekrijte s čistom tkaninom, te pijte kroz nju. Morat ćete jače povući ošitom da popijete vodu. Te kontrakcije će nadvladati spazamske pokrete mišića.

8. Pomiješajte žličicu šećera i meda, stavite u usta te progutajte s vodom.

9. Izrežite limun i grickajte ga. Kiselina izaziva određene kontrakcije u ustima i jednjaku, što može pomoći u smirivanju štucavice. Popije žlicu jabučnog octa ili grickajte kisele krastavce.

10. Legnite u krevet na leđa upustite se i zadržavajte dah na 10 do 15 sekundi i tako ponavljajte dok ne prestane.

11. Zamolite nekog za pomoć u ovom postupku. Prislonite se ravno uz zid i zamolite tu osobu neka lagano stavi šaku na mekano područje ošita (na sredini, odmah ispod prsne kosti). Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite. Osoba koja vam asistira, trebala bi pritiskati tako da vam olakša izdisaj.

12. Navodno pomaže i strastveni poljubac, no upozorite partnera o čemu se radi...

13. Žlica sladoleda ili nekog čokoladnog dječjeg namaza trebali bi isto pomoći.

14. Pokušajte s namjernim podrigivanjem, što bi trebalo pomoći u otpuštanju viška zraka iz želuca, ako je u tome problem.

Znate li vi kakav dobar "lijek" protiv štucanja?

Reder Digest-1000 kućnih lijekova