Kako spriječiti bol u leđima?

leđa, bol, Sprječavanje, Bol u leđima, Bol u leđima, savjeti
U svakom slučaju, uzmite u obzir da je u jednoj studiji koja je uključivala magnetsku rezonancu kralježnice, 64 posto pregledanih se smatralo kandidatima za operaciju, iako se nitko od njih nije žalio na bol u leđima!
Često je vrlo teško utvrditi pravi uzrok boli u leđima, pa je važno preuzeti više osobne odgovornosti da se bol spriječi, a kada je neophodno i da se boli riješite. Evo pet jednostavnih načina kako to postići:

1.Vodite evidenciju boli u leđima.

Bilježenjem kada vas točno zabole leđa, koliko jako i koliko dugo, i što ste radili prije nego da se bol pojavila, možete pomoći u utvrđivanju načina minimiziranja vašeg rizika. Ako vas leđa bole kada ustanete ujutro, možda morate uzeti u obzir ulaganje novca u novi madrac? Ako vas leđa bole nakon trčanja - a vi baš volite trčati i želite nastaviti s tom aktivnošću - možda bi bilo dobro da posjetite liječnika za bolesti stopala kako bi utvrdio stvara li vam obuća problem ili vam je potreban par protetičke obuće.

2. Smršavite.

Baš kao što i mnoge žene dožive bol u donjem dijelu leđa tijekom trudnoće, ako ste pretili to utječe na promjene u držanju (kao što je povećanje nagiba zdjelice) koje mogu pogoditi normalnu biomehaniku i uzrokovati bol u leđima. Nakon poroda, žena se riješi boli u leđima, što ukazuje na to da ona nije imala bolove prije trudnoće, a što pokazuje da gubitak kilograma može biti efektan način da se riješe mnogi problemi s leđima.

3. Krećite se.

Problem s mnogim programima vježbanja za "bolove u leđima" je što su ona često ekstremno dosadna i zbog toga se i ne izvode redovno. Ovo je jedan razlog zašto fizikalni terapeuti često inzistiraju da njihovi pacijenti koji imaju bolove u donjem dijelu leđa izvode svoj program vježbi u bolnici, jer te vježbe neće izvoditi kod kuće. S obzirom na to da je bilo koji tip vježbanja bolji nego da se ništa ne vježba, za one koji imaju bolove u leđima, pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate i koju ćete raditi redovno - ako volite plivanje - plivajte; ako uživate u plesu - plešite. I pokušavajte biti aktivni tijekom dana - razumijem da pojedini poslovi zahtijevaju sjedenje, ali uz bilo koji posao vi možete naći način da ustanete i da se krećete.

4. Unajmite trenera.

Iako se ideja da imate osobnog trenera čini preskupom, uzmite u obzir da unajmite nekoga s vremena na vrijeme - npr. jednom mjesečno. Imati nekoga tko će vam pružiti objektivne procjene, i odgovornost, pomoći će vam da smršavite i naučit će vas kako pravilno izvoditi vježbe kako biste ojačali mišiće koji mogu praviti probleme ukoliko su slabi. Točnije, pokazalo se kroz EMG mjerenja elitnih tenisača da postoji direktna veza između mišićnog disbalansa podizača spinae i bola u donjem dijelu leđa. Zbog toga je dobro za početak imati trenera koji ce procijeniti vaš strukturalni balans.

5. Idite na masaže.

Nevjerojatno je koliko ljudi nerado ide na masaže sve dok ih nešto ne zaboli - to je isto kao da čekate da se razvije karijes prije nego odete kod zubara na čišćenje. U svakom slučaju, činjenica je da ako vježbate, postoji dobra šansa da razvijete adhezije u mišićima koje utječu na biomehaniku i mogu stvarati bol.

S obzirom na to da jedna operacija leđa radi obnove diska može koštati dosta novca, kada u to uključite i boravak u bolnici i fizikalne terapije, mnogo je bolje da izbjegnete odlazak pod nož. Pomaci u medicini nam pružaju mnoge efektivne načine liječenja boli u leđima, ali prije nego postanete pacijent, što mislite o tome da poduzmete neki proaktivni pristup i pokušate spriječiti ovaj problem?

Index.hr