Kako smršati: Jedite sporo i nikad kasno navečer

Koliko puta ste čuli da kasnovečernji ili noćni obroci nisu zdravi i da ih treba izbjegavati, jer se od njih debljate? Ako ih još uvijek prakticirate znači da niste čuli dovoljno puta, jer velike su šanse da ćete upravo s tim kasnim obrocima dobiti neželjeni višak kilograma koji nećete tako lako moći izgubiti. Naime, ljudskim tijelom upravljaju hormoni, koji variraju tijekom dana, a koji između ostalog reguliraju pravilne intervale za glad.

Ako ste budni u kasnije noćne sate ili možda čak i radite, to znači da će vaše tijelo imati potrebu za energijom, pa ćete osjetiti i glad. Zato kada jedete kasno navečer, potičete proizvodnju grelina, hormona koji potiče glad, dok će se smanjiti količina leptina koji daje tijelu do znanja da ste siti. Ova dva hormona vladaju našim apetitom, pa kada se dogodi neravnoteža, stradava naš metabolizam, kojemu ti obroci nikako ne odgovaraju.

Dajte mozgu priliku

Brojni ljudi vjeruju da konzumiranje hrane nakon 19 sati nikako nije dobro za organizam, te da s takvim režimom koji isključuje kasne obroke mogu vrlo lako sinuti kilograme ili ih barem držati pod kontrolom. I zaista, za neke ljude to i funkcionira.

No, istraživanja nutricionista su pokazala da nije samo stvar u tome kada netko jede, nego i način na koji se jede. Brzim konzumiranjem hrane, tijelo ne stigne reagirati na vrijeme te mozgu dati do znanja da ste dovoljno pojeli. Dolazi do zakašnjele reakcije, kada ste se već prenatrpali s hranom.

Kod osoba koje jedu sporo razina hormona koja regulira grad je puno viša i mnogo je bolje usklađena sa stvarni potrebama organizma. Naime, osobe koje su brzo pojele svoj obrok, dožive povišenje razine hormona i do dva sata nakon što su pojele obrok. Također, treba istaknuti da osobe koje brzo jedu osjećaju se manje site nakon što su konzumirale veće količine hrane, od osoba koje su pojele manje hrane, ali mnogo sporije.

Manje kalorija, manje kilograma

Ako ste vi jedna od osoba koja jede brzo, možda je vrijeme da promijenite svoje navike iz jednog osnovnog razloga. Sa sporim konzumiranjem hrane, manje ćete kalorija unositi u sebe, jer ćete s manje hrane osjećati veću sitost. To jednostavno zvuči predobro da bi se propustilo. Osim toga, velike su šanse da ćete se i dulje osjećati siti, pa nakon normalnog ranovečernjeg obroka, nećete više imati potrebu za kasnovečernjim i noćnim obrocima.

Prema tome može se zaključiti sa sporijom konzumacijom hrane, možete smršaviti. Na svakoj novoj pozitivnoj navici potrebno je raditi. Nemojte preko noći očekivati čuda. Morate raditi na tome da promijenite cijeli način pristupa hrani i njenom konzumiranju.

Kako jesti?

1. Redovito jedite doručak, ručak i večeru, bez preskakanja bilo kojeg obroka. Ako ogladnite tijekom dana, međuobroke bazirajte na voću i drugim zdravim grickalicama ili glavne obroke razlomite na manje dijelove, pa jedite češće.
2. Nemojte se zaboraviti hidratizirati tijekom dana
3. Večerajte rano, nikad poslije 20 sati i neka to bude najlaganiji obrok u danu
4. Doručak neka vam bude najobilniji obrok
5. Operite zube odmah nakon večere, jer će vas to u većini slučajeva spriječiti da još nešto pojedete nakon večere.
6. Ako za to nema potrebe nemojte ostajati budni dugo u noć. Spavajte najmanje šest do sedam sati dnevno.
7. Jedite što više hrane s niskim glikemijskim indeksom, jer ona će vas duže održavati sitima.
8. Ako jedete u kasne večernje sate jer ste pod stresom, pokušajte se tada isključivo fokusirati na ono što jedete, te na taj način opustiti. Emocije koje vas navode da jedete pokušajte smiriti i držati pod kontrolom.
9. Kada jedete, činite isključivo samo to. Bez čitanja, gledanja televizije, surfanja internetom.
10. Kada jedete kasno, jedite sporo i pokušajte jesti zdrave namirnice - cjelovite žitarice, voće, povrće, jogurt... Izbjegavajte prženu masnu hranu, slanu i slatku hranu.

zena.hr