Kako si pomoći kada vam trnu dlanovi ili stopala

organizam, stanje, pokazatelji , šake i ruke, stopala, dlanovi

I ruke i noge mogu trnuti zbog stajanja u pozi u kojoj se pritišću živci i ako osjećaj utrnulosti brzo prođe, nema razloga za brigu. No dulji period takvih simptoma može biti pokazatelj nekog ozbiljnijeg stanja poput dijabetesa, multiple skleroze ili fibromialgije; boli u mišićima, ligamentima i tetivama. Srećom, postoje tretmani, ali i kućni pripravci koji ublažavaju osjećaj utrnutosti u ekstremitetima, piše 24sata.hr.

Topli oblozi

Napetost koja se povremeno javlja u zglobovima i mišićima može uzrokovati trnjenje nogu i ruku, a za to pomaže topli oblog. Visoka će temperatura ublažiti i opustiti napetost mišića i ubrzati cirkulaciju. Pripazite da oblog ne ostavite predugo na bolnom dijelu, jer toplina može povećati upalu umjesto da ju ublaži.

Kupka s gorkom soli

Ovo je drugi tretman koji pomaže kod trnjenja udova; gorka sol ima visoki udio magnezija koji će pomoći ukloniti toksine iz tijela i ubrzati protok krvi.

Smanjiti konzumaciju alkohola

Alkohol loše utječe na živce, zbog čega stručnjaci savjetuju da se barem smanji unos alkoholnih pića. Tako će se ublažiti i upala živaca, pa će i krv brže kolati tijelom.

Izbalansirana prehrana

Nedostatak esencijalnih nutrijenata ili vitamina poput vitamina B također negativno djeluju na živce i mogu povećati osjećaj trnjenja. Balansirana i raznolika prehrana će pomoći da tijelo dobije sve što mu je potrebno, a kad jedete zdravo pomažete mu da lakše upravlja tjelesnim funkcijama i bolje iskoristi sve dobro što unesete.

Spavanje

Nemojte san uzimati zdravo za gotovo jer spavanje tijelu pomaže da se oporavi od svih dnevnih funkcija i zadataka. Zato spavajte i odmarajte koliko vam god obveze dopuštaju, a san će pomoći da se živci lakše izbore s upalom.

Vecernji list