Kako se zaštititi od infekcija na bazenima?

bazen
Pojačan sekret neprijatnog mirisa, peckanje, svrab, otežano mokrenje najčešći su simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu, pišu Novosti.rs.

Doktorka Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije, akušerstva i endokrinologije u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" objašnjava da uzročnici vaginalnih infekcija mogu da budu bakterije, gljivice, virusi, pa čak i neki paraziti, i da tijekom ljeta treba posebno voditi računa kako ne bi došlo do infekcije.

"Ono na što svaka žena treba da obrati pažnju je adekvatna higijena i da izbjegava duži boravka u mokrom kupaćem kostimu", kaže dr Kostić.

"Odmah po izlasku iz vode neophodno je tuširanje i oblačenje suhog kupaćeg kostima, a također ne treba sjediti na vlažnim peškirima, pločicama ili betonu uz bazen, jer i ovo može da dovede do pojave vaginalne infekcije. Mokri peškiri su jedan od načina prenošenja hlamidije i kondiloma, i kako biste izbjegli njihovo dobivanje neophodno je da ne uzimate tuđ peškir", dodaje ona.

Korištenje javnih toaleta, ali i loša higijena ruku, također, mogu biti uzročnik zapaljenja, a liječnici savjetuju ženama da izbjegavaju sjedenje na stolicima u kafićima i restoranima dok su u kupaćem. Dužina liječenja vaginalne infekcije i terapija koja se primjenjuje prije svega zavisi od njenog uzročnika.

Kad je u pitanju lakši oblik zapaljenja ginekolozi najčešće propisuju terapiju vaginalnim tabletama koja traje nekoliko dana. U slučajevima kada dođe do težeg oblika infekcije za liječenje se koriste antibiotici i antimikotici. Veoma je važno obratiti se ljekaru čim primijetite da nešto nije u redu sa vaginalnom florom, jer infekcije mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

"Neadekvatno i neblagovremeno liječenje vaginalnih infekcija može da uzrokuje upalu grlića materice, endometrijuma, jajovoda i jajnika, koji kada pređu u kronično stanje, mogu da izazovu česte bolove u donjem dijelu abdomena, a ponekad i neregularno krvarenje", upozorava dr Kostić.

"S obzirom na to da se vaginalne infekcije tijekom ljetnih mjeseci najčešće javljaju kod mladih osoba, najozbiljnija komplikacija ovih infekcija je nastajanje steriliteta", zaključuje doktorica Kostić.