Kako se nositi sa ljetnom vrućinom

godišnji odmor, ljeto, ljepota, koža, njega, ljeto, sunce, gladovanje, trbuh, savjeti, vremenska prognoza, Hrvatska
Nepodnošljiva ljetna vrućina svakim nas danom sve više iznenađuje. Stupnjevi topline rastu, dok kapljice znoja i volje padaju niz naše lice. Žurimo se što prije obaviti dnevne obaveze kako bismo stigli među hladne zidove doma ili u prostoriju rashlađenu klimom. Tijekom dana lovimo najviše hlada, no bez obzira koliko nam se uspjelo sakriti od sunca, ono je i dalje doista nepodnošljivo. Dok na vrelom asfaltu sve više ostajemo bez zraka pitamo se hoće li toj groznoj vrućini i sparini ikada doći i kraj, i što možemo učiniti da je barem malo ublažimo. Slijedi nekoliko savjeta kako se osjećati bolje, vedrije i svježe za vrijeme vrućih ljetnih sati…

Tuš – Najljepše je kada, nakon naporne šetnje gradom ili shopinga, stanemo pod hladan tuš, te kapljice osvježe naša, od sunca uzavrela, tijela. No otuširamo li se hladnim tušem, ono će nam samo prividno pružiti osjećaj svježine, te već nekoliko minuta nakon toga već će nam opet biti vruće. Međutim, otuširamo li se toplom ili mlakom vodom, izlazak iz kade ili tuša pružit će suprotan učinak, što znači da ćemo se osjećati puno svježije nego nakon hladnog  tuša. Naime, tijelo se pod toplom vodom navikne na toplinu, te nakon izlaska reagira na promjenu temperature, što znači da ga upravo tim malim trikom možemo prevariti kako bismo dobili na svježini.

Voda -  Gdje god da idete ponesite sa sobom bočicu vode. Iako vas već dugi niz mjeseci učimo da pijete i nosite vodu sa sobom gdje god krenuli, sada je doista vrijeme da to i učinite. Ljetne sparine samo će isušiti naš organizam koji vrlo lako može dehidrirati pod suncem.

Krema – Nakon tuširanja namažite se osvježavajućom, hidratantnom kremom koja čuva vašu kožu od isušenja te na opip stvara ugodan rashlađujući dodir. Danas se u trgovinama može naći raznolikih krema različitih mirisa i sastojaka. Odaberite onu koja vam najviše odgovara i uživajte u osvježenju koje vam donosi hidratacija.

Sprej za rashlađivanje Ne toliko popularna, ali jedna od najnovijih inovacija na tržištu. U toplim ljetnim danima odlično dođe kao prenosna stvarčica za trenutno rashlađenje. Dok čekamo javni prijevoz, dok šećemo na suncu ili pijemo kavu u kafiću. Naime, radi se o bočici-spreju koja ne može biti jednostavnija za korištenje. Otvorimo ju i poprskamo po licu i rukama tu veličanstvenu tekućinu tropskog ili neutralnog mirisa. Slijedeće što osjećamo je voćni rashlađujući užitak za koji poželimo da traje zauvijek.

Šeširi –
Ok, naočale su in, složit ćemo se, no šeširi su ponovno u modi! Osim što daju damski izgled, također štite naše lice od prodornog sunca. Razne boje, veličine, oblici, mašnice i materijal ovdje su da ih odaberete po izboru te prošećete gradom

Prehrana – Da, i prehrana je važna. Hranimo li naše tijelo brzom hranom, čipsom, čokoladom i ostalim nezdravim namirnicama, osobito ljeti, ne trebamo se niti čuditi što nam je toliko vruće! Zapamtite, to je vaše tijelo i sigurno nije zaslužilo da ga tako terorizirate. Tijekom toplih dana organizam traži svježe povrće te puno voća bogatog vitaminima. Isprobajte razno sezonsko voće i uživajte u osvježenju.

Kretanje –Da bi spriječili kišu znoja tijekom dana obogaćenog suncem, svakako je dobro ubaciti vježbanje u svakodnevni raspored. Osjećat ćete se bolje, a s obzirom da ste tijekom kretanja potrošili određenu masnoća i kalorije, vaše tijelo tijekom vrućina neće lučiti toliko znoja koliko inače troši.
M.P.