Kako preživjeti vruće ljetne noći bez klime

spavanje san, spavanje, spavanje, navike, mršavljenje, san, riječi, spavanje san, istraživanje, trzaji , san, mišići, spavanje san, trikovi, hladna soba, spavanje san, istraživanje, spavanje san, prehlada, san, liječnici, zdrave navike, bolesti, spavanje san, problemi, položaj spavanja, spavanje san, spavanje s lećama, položaji spavanja, klima, klima uređaj

Onima koji inače imaju problema sa spavanjem, spavanje ljeti može biti prava noćna mora. To nije ništa čudno, s obzirom na činjenicu da je temperatura jako važan faktor za uspješan san. Naš biološki ritam uključuje hlađenje tijela prilikom sna, a visoke temperature remete ovaj proces. 

Izloženost visokim temperaturama tijekom noći može znatno smanjiti stupanj u kojem tijelo otpušta toplinu, stoga bi ti moglo trebati više vremena da zaspiš nego inače. Vrućina također može izazvati stres u tijelu, što dodatno otežava san.

Stručnjaci kažu da je idealna temperatura spavaće sobe negdje između 15 i 19 stupnjeva. Ako nemaš klimu, po ovim vrućinama ćeš teško spustiti temperaturu imalo blizu ovim brojkama, no postoji par stvari koje možeš napraviti kako bi si olakšala san.

Tuširaj se prije spavanja

Ako si tip koji više voli jutarnje tuširanje, ljeti bi ipak trebala razmisliti o tome da se barem lagano namočiš vodom prije spavanja. Čak se ne moraš šokirati previše hladnom vodom, već će poslužiti bilo koja temperatura vode. Kupke i tuširanja prije spavanja vrlo su korisni za umirivanje i lakše tonjenje u san.

Koristi patrone za led

Ili bilo što smrznuto. Možda misliš da to nije zgodno jer neće pomoći, otopit će se i na kraju smočiti krevet. No, to nije točno, led može puno pomoći kod spavanja. Zamotaj patrone za led ili druge smrznute stvari u ručnik i stavi ih na mjesta na kojima osjećaš puls – poput zglobova, gležnjeva, iza koljena i vrata. Postavljanje leda na ova strateška mjesta možda znatno rashladiti tijelo i pomoći ti da zaspiš.

Nabavi barem ventilator
 

Ovo nije trik samo za rashlađivanje, nego ima nešto i u ''buci'' koju proizvodi bijela tehnika. Psihološki je dokazano da zvuk klima uređaja i drugih kućanskih aparata može prikriti ostale zvukove (što je posebno pogodno ako živiš u bučnim gradovima), i svojim jednoličnim zvukom pomoći u lakšem tonjenju u san.


Nemoj spavati na memorijskoj pjeni

Ovaj materijal je dobar izolator pa može uzrokovati zadržavanje topline oko kreveta i u tvom tijelu. Ako možeš, zamijeni memorijsku pjenu s nekim drugim madracem ili ju prekrij s većim brojem plahti kako bi se barem malo smanjio njezin utjecaj.

Lagane vježbe prije spavanja

Iako se prije smatralo da vježbanje ustvari može razbuditi tijelo, to nije u potpunosti točno. Lagane vježbe koje neće pretjerano razbuditi organizam mogu malo podići tjelesnu temperaturu i tako omogućiti snižavanje temperature prije spavanja koje je nužno za san. Ako ne znaš s čime bi krenula, probaj napraviti 15 minuta lagane joge.

Hidratiziraj se


Pij puno tekućine prije odlaska u krevet jer će ti to pomoći s pretjeranim znojenjem i hlađenjem tijela. Također, pokušaj izbjegavati alkohol par sati prije lijeganja u krevet s obzirom na to da će on dehidrirati tvoj organizam.

Radi vježbe disanja

One pomažu kod spavanja općenito. Osim što će ti skrenuti misli s činjenice da ti je vruće, pomoći će ti i da se umiriš i lakše utoneš u san. Ako nisi sigurna gdje da počneš, probaj tehniku 4-7-8, koja uključuje 4 sekundi udisanja zraka, 7 sekundi držanja daha, i izdisaj od 8 sekundi.

izvor: zena.hr