Kako pretilost utječe na mozak?

pretilost, debljanje, pretilost, debljanje, pretilost, svijet, azija, djeca, unos kalorija, topljenje kalorija, kalorije

Istraživanja su pokazala da pretilost dramatično povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti kardiovaskularnog sustava i srčani udar, a dokazano je da pretilost povećava rizik od nastanka niza bolesti mozga.

Iako za neke bolesti živčanog i moždanog sustava ne postoji lijek, stručnjaci ističu da simptome možete ublažiti skidanjem suvišnih kilograma i postizanjem zdrave tjelesne težine. Usvajanjem zdravih životnih navika (prestanak pušenja, zdrava i uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba).

Štetno utječe na pamćenje

Povećani indeks tjelesne mase (BMI) je povezan s lošijim pamćenjem, odnosno poteškoćom kod prisjećanja prošlih događaja. Istraživanja su pokazala da pamćenje može biti oštećeno i kod mladih osoba. Pretilost negativno utječe na opažanje i pamćenje detalja. Dobra vijest je da se promjenom prehrambenih navika i skidanjem suvišnih kilograma pamćenje može dramatično popraviti.

Povećava rizik od nastanka demencije

Istraživanja su pokazala da mlade odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju veći rizik od nastanka demencije. Višak tjelesnih kilograma povećava rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i demencije kasnije u životu. Pretilost narušava zdravlje kardiovaskularnog sustava i to ostavlja negativne posljedice na zdravlje mozga.

Oslabljuje rad mišića

Istraživanja su pokazala da je pretilost povezana s promjenama u moždanoj aktivnosti što negativno utječe na živčano - mišićne funkcije. Znanstvenici su ustanovili da posljedice pretilosti mogu biti u tolikoj mjeri ozbiljne da osoba otežano obavlja osnovne fizičke pokrete (otvaranje staklenki, boca ili čišćenje).

Otežava kretanje i govor

U jednom istraživanju su znanstvenici pratili aktivnosti mozga i otkrili da pretile osobe koriste puno više energije za kretanje i govor, u odnosu na osobe normalne tjelesne težine. Pretilost opterećuje mozak. To zahtijeva veće ulaganje energije za obavljanje najosnovnijih tjelesnih radnji. Upravo zato se pretile osobe puno brže umaraju.

Pretilost otežava sposobnost za osjećanjem zadovoljstva

Kada su znanstvenici proučavali dio mozga koji je odgovoran za osjećaj zadovoljstva, ustanovili su da je puno manje aktivan kod pretilih žena, u odnosu na žene normalne i zdrave tjelesne težine. Pretilost je imala štetan utjecaj na aktivnosti dijela mozga koji je odgovoran za osjećaj nagrade.

Pretilost povećava rizik od nastanka depresije

Pretilost ima negativan utjecaj na cjelokupno zdravlje organizma. Brojna istraživanja su pokazala da pretilost povećava rizik od nastanka depresije, a neka istraživanja su pokazala da pretile osobe imaju povećan rizik od nastanka bipolarnog poremećaja.

izvor: centarzdravlja.hr