Kako pobijediti zimsku depresiju?

zimska deperesija

Zimska depresija je individualna; nekoga pogađa više, a nekoga manje. Osjetljivi ljudi su joj više skloni, pa upravo oni imaju izraženije simptome zimske depresije kao što su umor, iscrpljenost, loše raspoloženje, bezvoljnost, manjak energije, poteškoće sa spavanjem i lošiji društveni odnosi. Uz to, zima može utjecati na imunitet i donijeti nam prehlade i gripu.

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se oslobodite od zimske depresije i svih njenih negativnih posljedica.

Boravak na svježem zraku

Kraći dani i manje sunčeve svjetlosti mogu uzrokovati nedostatak vitamina D što može dovesti do umora, pospanosti i promjena raspoloženja. Za vrijeme hladnih i tmurnih dana nemojte se zatvarati u četiri zida već izađite na svježi zrak i osigurajte si dovoljno dnevne svjetlosti. Problem nedovoljnog unosa vitamina D posebno je izražen u zimskim mjesecima pa ga je potrebno nadoknaditi u obliku suplemenata.

Dobar san

Noć je vrijeme za regeneraciju. Svakodnevne naporne ili manje naporne aktivnosti zahtijevaju puno energije, za što je potreban dobar i zdrav san, osobito kada je prisutna zimska depresija. Kako se po noći ne bi budili, preporučujemo ne jesti masnu i tešku hranu u večernjim satima. Također je vrlo važno provjetriti sobu prije spavanja i pobrinuti se da bude mračna. No, nije dobro previše spavati. Duže noći zimi, mogu dovesti i do previše sati sna što za posljedicu može imati i veći umor.

Svježe voće i povrće

Ako je tijelo slabo i izmoreno, uzročnici prehlada nemaju težak posao. Kako bi to spriječili, može nam pomoći dodatan unos vitamina u organizam. Svježe voće i povrće su odlični saveznici u borbi protiv zimske depresije. Zdrava prehrana ne samo da će se pobrinuti za vitalnost, već će također pomoći u detoksifikaciji. Tokom zime najčešće jedemo tešku i masnu hranu koju je potrebno postepeno zamijeniti laganim i hranjivim namirnicama.

Redovito vježbanje

Kako bi se pobijedila zimska depresija i sve njezine negativne posljedice, preporučuje se redovito vježbanje i fizička aktivnost. Upravo to potiče izlučivanje endorfina-hormona sreće koji je ključan za dobro raspoloženje i osjećaj sreće. Fizička aktivnost odlično djeluje na cirkulaciju, stabilizira ravnotežu hormona i potiče metabolizam. Ne trebate imati strogo planirane aktivnosti. Dovoljna je svakodnevna kratka šetnja od 30 minuta ili više. Tijelo će na taj način dobiti više kisika, ojačati živčani sustav i obrambeni mehanizam.

Biljni čajevi

Nema ništa bolje od mirisnih biljnih čajeva koji nam popravljaju raspoloženje. Redovito ih konzumirajte kako bi se ugrijali i opustili. Uz opuštanje, neki čajevi ubrzavaju metabolizam što može pomoći u borbi s zimskom depresijom.

Opuštanje

Opuštanje je vrlo bitno ako patite od zimske depresije. Rasporedite svoje dnevne obaveze tako da vam ostane dovoljno vremena za ono što vas opušta. Bavite se stvarima koje volite. Druženje s obitelji i prijateljima, hobiji ili čitanje mogu biti ključni za dobro raspoloženje i smanjenje zimske depresije.

Izvor: kiwi.hr