Kako očistiti organizam nakon blagdana?

menstruacija, trovanje, hrana, stomak, zdravlje tijekom blagdana, hrana i piće, haribo, bombon, proljev, jabukov ocat, zdravlje, pomoć, proljev, protiv proljeva, lijekovi, pms, simptomi, pms, bolovi, namirnice, pms, simptomi, Menstrualne tegobe , tijelo, temperatura zraka, hrana za jelo

Tijekom novogodišnjih i božićnih blagdana trebalo je voditi računa da se ne pretjera s jelom i pićem, kažu stručnjaci za ishranu, posebno kroničnim bolesnicima i osobama s povišenim krvnim tlakom, dijabetesom i srčanim problemima, ali i zdravima.

Kako odoljeti iskušenjima, a ako se ne odoli - kako očistiti organizam od otrova i štetnih tvari kroz hranu i piće?

''Prvi korak je shvatiti da jaku i kaloričnu hranu treba unijeti za ručak ili večeru, a doručak i drugi obrok tijekom dana da budu skromniji i laganiji'', kaže dijetologinja Tatjana Mraović za Tanjug.

Naglašava da uz obilne obroke treba piti više vode, jer to pomaže organizmu da se oslobodi nataloženih otrova i velike količine soli iz hrane i pića.

''Obično se popije dvije, tri čaše vode dnevno, što nije dovoljno, a nemamo običaj ni pojesti laganu juhu ili piti čajeve. Preporuka je da se nakon prejedanja pojede neslana juha ili popije čaj bez šećera, i dosta vode, jer će ona izvući otrove i sol i pomoći da se snizi tlak'', kaže ona i napominje da treba popiti i do dvije litre vode.

Mraović savjetuje i da se nakon blagdana na tanjuru nađe što više povrća koje je niskokalorično i može se, kaže, pojesti u većim količinama.

''Povrće jesti i za doručak i za užinu, a obvezno povećati porciju salate uz ručak i večeru, neslanu i sa što manje soli'', navodi dijetolog.

Savjetuje i da se na jelovniku pronađe nemasno meso, da se izbjegava prženo i pohano meso zaliveno pavlakom ili rolano meso u slanini i siru.

''Ne treba preterivati ni s količinom nemasnih mesa i povrća, i to treba ograničiti da bismo se riješili viška kilograma. Preporučena količina za žene je oko 100 grama mesa, a za muškarce do 200 grama'', kaže Mraović.

Predlaže i da se slatkiši zamijene dvjema suhim šljivama, jednom suhom smokvom ili dvije kajsije ili šakom orašastih plodova.

Osim na čišćenje organizma od otrova, naglasak stavlja i na fizičku aktivnost koja, kako objašnjava, djelovanjem na receptore povezane s insulinom povećava potrošnju šećera, regulira metabolizam i smanjuje apetit.

Mraović tvrdi da fizička aktivnost koja se prakticira sat - sat i pol dnevno, pet puta u tjednu, daje rezultate već  za dva - tri tjedna.

''Posetite centre za vežbanje, šetajte ili radite ono što vam odgovara, ali da se dobro oznojite, a da puls bude oko 110 za sredovečne ili 140 za mlađe. Tek tada počinje sagorjevanje masnih naslaga, trošenje šećera i gubitak apetita i odlična reakcija'', ističe Mraović.

Nutricionistica Milka Raičević predlaže da se svaki dan počne detoksikacijom usne šupljine sodom bikarbonom ili maslinovim uljem.

''Na četkicu za zube, na drugu stranu, stavite sodu bikarbonu, recimo gram, očistite jezik i isperete, a drugi gram razmutite i popijete. Drugi način je maslinovim uljem tako što se drži u ustima 20 minuta i nakon toga ispljune", kaže ona.

Podvlači da je važno unositi i dovoljno tečnosti i predlaže da se tijekom dana pije ''sas voda'' u koju se doda dva limuna, svjež krastavac, malo majčine dušice i đumbira.

Dodaje i da su čajevi, juhe i čorbe dobra rješenja za čišćenje organizma, a efektnom smatra i detoksikaciju posredstvom kože.

''Osim u sauni, to možete uraditi i u svom kupatilu. U kadu s vodom sipajte eterična ulja bora, čempresa, lavande ili ruzmarina, dodajte kakao maslac i malo morske soli i potopite se u taj rastvor'', predlaže Raičević i dodaje da se ''kućni spa tretman'' upotpuni detoks čajem ili napitkom od svježe cikle, mrkve i jabuke, kao i da se vodi računa da se tog dana na jelovniku pronađu samo povrće i vitaminske salate.

Za bolji efekt preporučuje trotjedni program detoksikacije s lanom i kefirom.

''Prvih sedam dana za doručak pomješajte kašiku lanenog brašna sa 150 ml kefira, drugi tjedan po dvije kašike lana i  150 ml kefira, a treće s tri kašike lana'', navodi Raičević.