Kako izbjeći trovanje hranom ljeti?

namirnice, zamrzavanje , hrana, trovanje, ljeto, namirnice, Nutricionisti, jelo, hrana, raspoloženje, hrana za jelo, zdravlje, namirnice, Nova godina, što jesti za novu godinu

Kako upozoravaju iz Hrvatske agencije za hranu, ako sumnjate da hrana možda nije ispravna, uvijek je bacite. Osim toga, postoje dva glavna razloga zbog kojih je ljeti hrana opasnija i zašto moramo biti posebno oprezni kod pripreme i čuvanja:

1. Povećana temperatura i vlažnost zraka pogoduju bržem razmnožavanju onih bakterija koje uzrokuju bolesti prenosive hranom kao što su salmonella i E. coli.

2. Ljeto donosi povećanje aktivnosti izvan kuće, pa nam pranje i skladištenje hrane u hladnjaku nije u potpunosti dostupno.

Perite ruke i radne površine

Ruke perite s toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, prije rukovanja s hranom i nakon rukovanja sirovim mesom, ali nemojte zaboraviti i na druga osnovna pravila. Obavezno perite ruke po izlasku iz toaleta, nakon mijenjanja pelena ili diranja kućnih ljubimaca.

Idete na izlet ili kampiranje, raspitajte se postoji li izvor čiste vode. Ako ne postoji, ponesite vodu za pripremu hrane i pranje ili ponesite pakiranje vlažnih maramica, a u trgovinama postoje manja pakiranja dezinfekcijskih gelova za čišćenje ruku.

Za spremanje ostataka hrane koristite isključivo čiste plastične vrećice ili čiste posude s poklopcem. Nemoguće je gledanjem, mirisanjem ili kušanjem procijeniti ima li na površini voća i povrća bakterija i bez iznimke se mora oprati u čistoj vodi.

Odvojite sirove namirnice od termički obrađenih

Uvjerite se da ste uništili sve štetne bakterije pripremanjem hrane na odgovarajućoj temperaturi i ako možete koristite digitalni termometar za provjeru je li pripremljena hrana sigurna za konzumiranje.

Sigurne temperature pripremanja hrane su:

- za svinjetinu i govedinu 710°C
- za ostatke hrane (podgrijavanje) 740°C
- za perad 850°C

Ako temperaturu provjeravate više puta, prije svake uporabe termometar obavezno operite. Konzumirajte hranu dok je još topla. I zapamtite, bakterije se razmnožavaju kada dozvolite da se hrana hladi polako.

Hlađenje i prenošenje

Ohladite ili smrznite hranu dan prije nego što će te je nositi na izlet ili put. Kada slažete hranu u prenosivi hladnjak za van, sirovo meso morate dobro zapakirati i obavezno staviti na dno hladnjaka kako biste spriječili curenje ili kapanje po ostaloj hrani u hladnjaku.

Kada pakirate hranu u prenosivi hladnjak, na dno uvijek stavite sirovo meso, a zatim složite hranu obrnutim redom, tako da na vrhu bude ona koju ćete prvu koristiti. Nije loše smjestiti ga u najhladniji dio automobila i u sjenu kada god je to moguće. Čim se smrznuti umeci ili led otope, bacite svu lako kvarljivu hranu iz prenosivog hladnjaka.

Izvor: tportal.hr