Kako farmaceutska industrija prodaje strah od bolesti

lijek, strah

ZAGREB - Krvni tlak 140/90, ukupni kolesterol manji od 5 milimola na litru krvi, LDL kolesterol manji od 3, šećer u krvi manji od 6 milimola po litri krvi - to su idealne mjere kad je riječ o zdravlju krvnih žila i srca, pa oni koji ne uspijevaju postići taj optimum trebaju krenuti put ljekarne. Tamo će žuta, bijela, zelena ili plava pilula pomoći da dožive barem 100 godina.

Suluda preporuka

Naravno, ta preporuka farmaceutske industrije nema veze sa zdravim mozgom. No, ima s profitom “big pharme” koja agresivnim marketingom godinama spušta vrijednosti šećera, tlaka i masnoća u krvi ne bi li natjerala zdrave da troše njihove proizvode “iz preventivnih razloga”.

Naime, profit na bolesnima dosegnuo je razinu nakon koje više nema povećanja proizvodnje i prodaje pa su se dosjetili da bi mogli početi prodavati i strah od bolesti. No, to treba biti uvjerljivo pa su za svaki slučaj u posljednjih petnaestak godina srušene vrijednosti tlaka, šećera i masnoća u krvi.

To je odmah podiglo potrošnju statina, lijekova za sniženje krvnog tlaka, ne bi li dodatno pale vrijednosti kolesterola, a tome valja dodati i povećanje preventivne potrošnje aspirina “za bolju cirkulaciju”, za što su najnovije studije pokazale da kod zdravih ljudi čine više štete nego koristi.

Novi lijekovi isti kao i stari

I statini su se pokazali kao potencijalno opasni lijekovi jer kod nekih bolesnika mogu izazvati propadanje srčanog mišića, a kod mnogih se javljaju bolovi u ostalim mišićima. Unatoč nuspojavama posljednjih dvadesetak godina ti su lijekovi na vrhu potrošnje, a farmaceutske kompanije pobrale su proteklih desetak godina milijarde dolara bez dokaza da je sav taj novac stvarno produljio život.

Tome u prilog govori istraživanje francuskog časopisa La Revue Prescrire, prema čijim je rezultatima u dvadesetak godina od 2693 nova lijeka, samo njih 0,3 posto znatno unaprijedilo liječenje, 2,7 posto samo djelomično, 7,9 posto imalo je “određeno poboljšanje”, 16 posto minimalnu korist, a čak 1984 lijeka bila su potpuno irelevantna za liječenje ili drugim riječima - topla voda. Američka FDA priznala je da se od 1000 lijekova registriranih u deset godina, čak tri četvrtine minimalno ili nimalo nije razlikovalo od već postojećih lijekova.

Izmišljanje bolesti

No, posljednjih se godina farmaceutska industrija dosjetila kako još povećati prodaju upravo novih lijekova koji se ne razlikuju od starih - izmislili su nove bolesti s novim nazivima. Primjerice, erektilnu disfunkciju (ED) liječe lijekom koji zapravo treba biti lijek protiv visokog tlaka, gastroezofagealni refluks (GERD) ili svima poznatu žgaravicu liječe upravo lijekom protiv žgaravice, a bolovi prije menstruacije i na njezinu početku postali su PMDD pa se liječe Sarafemom, što je zapravo u ružičastu kutiju prepakiran Prozac, lijek protiv depresije.

Lijenost se zove anksiozna socijalna bolest (SAD), a nervozno lamatanje nogama RLS ili sindrom nemirnih nogu koji se liječi čak lijekovima protiv epilepsije koji imaju brojne nuspojave poput suicida. Drugim riječima, farmaceuti poručuju - bolje je ubiti se, nego nervozno tresti nogom.

jutarnji.hr