Kako brinuti o zubima u trudnoći?

trudnice, zubi, pranje zuba, zubna caklina

Veoma je važno da buduće mame, ukoliko planiraju trudnoću posjete svoga stomatologa prije trudnoće, kako bi otklonile sve kvarove i educirale se kod stomatologa o pravilnom održavanju oralne higijene tijekom trudnoće. Na ovaj način će sačuvati svoje zube i izbjeći neželjene komplikacije tijekom trudnoće.

Uzroci stomatoloških problema u trudnoći

Pogrešno je mišljenje da se zubi mijenjaju u trudnoći, i da stradaju zbog nedostatka kalcija. Nedostatak kalcija, koji je potreban bebi ne nadoknađuje se iz zuba majke, već iz njenih kostiju. Često možete čuti žaljenje bivših trudnica kako su ostale bez zuba u toku trudnoće zbog ubrzanog propadanja zuba, desni i potpornog aparata zuba. Pravi uzrok ovih komplikacija je disbalans hormona i nedovoljno oralne higijene, kao i stomatološki problemi koji nisu otklonjeni prije trudnoće.

Najčešći stomatološki problem u trudnoći

Desni su definitivno najveći problem , a do ovih problema dolazi usljed promjene razine hormona, koji kao posljedicu imaju povećanu osjetljivost desni. Najčešći problem koji se javlja kod većine trudnica je upala desni (gingivitis) koja se manifestira oticanjem i krvarenjem desni, uglavnom ya vrijeme pranja zuba. Najčešće se javlja u drugom tromjesečju. Parodontopatija je stadij, koji nastupa ukoliko se gingivitis ne liječi na odgovarajući način. Ovu bolest treba shvatiti ozbiljno, jer ona uništava viličnu kost i na kraju će dovesti do gubitka zuba i posljedica po bebu.

Trudnice nekada imaju veliku potrebu za grickanjem, naročito slatkiša, a poznato je da šećer veoma loše djeluje na zube. Zato bi bilo najbolje da poslje svakog unosa šećera operete zube ukoliko ste u mogućnosti. Ako niste, barem isperite zube vodom ili mlijekom.
U prvom tromjesečju može se desiti da trudnice osećaju mučninu tokom pranja zuba. U ovim slučajevima se preporučuje korištenje manje četkice ili korištenje sredstva za ispiranje usta. Možete prati zube bez paste, samo sa četkicom, ali ovo nemojte primjenjivati dugo jer se tako smanjuje razina higijene u ustima.

Trudnicama se savjetuje da ne peru zube odmah nakon povraćanja, pošto se u želucu nalaze kiseline koje mogu dovesti do oštećenja zubne gleđi. Najbolje je dobro isprati zube vodom, a nakon toga sredstvom za ispiranje zuba ili iskoristite prst kao četkicu za zube a pastu isperite vodom. Četkicu možete koristiti tek nakon sat vremena.

Uticaj stomatoloških problema na bebu

Paradontopatija može dovesti do rađanja deteta male težine ili prijevremenog porođaja. Baš zbog ovoga je potrebno ići na redovne kontrole i prijaviti svaki problem. I infekcija desni je veoma opasna jer se može proširiti na čitav organizam i dovesti do komplikacija ili čak spontanog pobačaja.

Stomatološke intervencije u trudnoći

Preporučuju se barem dvije posjete stomatološkoj ordinaciji u tijeku trudnoće, pri kojima je obavezno naglasiti da se nalazite u drugom stanju! Ako dođe do bola zuba/desni, krvarenja/oticanja desni ili sličnih neprijatnosti, treba obavjestiti stomatologa u što kraćem periodu. Ukoliko je potrebno uraditi na zubima neku intervenciju , drugo tromjesečje je najsigurniji period za to. Pri kraju trudnoće (kraj osmog i deveti mjesec) nije preporučljivo raditi bilo kakve intervencije, jer se tada trudnice osjećaju nelagodno u stomatološkoj stolici. Ukoliko je baš neophodno, intervenciju treba izvršiti što brže, a trudnica treba da bude u položaju koji joj najviše odgovara. U stomatološkim intervencijama ne smijju se koristiti lijekovi, koji mogu dovesti do oštećenja ploda, kao što su dijazepam, kodein, streptomicin, tetraciklini... Rendgensko snimanje treba izbjegavati, posebno u prvih 12 nedelja trudnoće. Ukoliko je snimanje neizbježno, obavezno zaštiti trudnicu i plod, a snimanje izvršiti na ispravnom aparatu.

Redovno održavanje oralne higijene, koristenje mekše četkice i njeno češće je mijenjanje, izbjegavanje slatkiše, dovoljan unos D vitamina i Kalcija, slijeđenje uputa stomatologa, redovne kontrole i ne bi trebalo doći do većih problema.