Kada baciti staru četkicu za zube?

Uz redovito četkanje zubi i čišćenje sićušnim koncem možete na pravi način zaštititi svoje zube od nakupljanja plaka i karijesa. Međutim, je li vaša četkica u dobrom stanju?

"Četkice za zube koje su istrošene ili izlizane ne mogu učinkovito ukloniti plak, a to je ključno za održavanje zubiju i desni zdravima", tvrdi stomatologinja Sebastiana Sprinmann za Daily Press.

Četkica predstavlja osnovni "alat" za održavanje oralne higijene, stoga nemojte dozvoliti da vaša kupaonica skriva stare i otupljene alate. ako počinje sličiti grmu lavande ili neke druge biljke, to znači da četkicu trebate baciti u smeće. U pravilu bi se trebala mijenjati svaka tri do četiri mjeseca i nakon svake prehlade kako biste izbjegli ponovno razbolijevanje.

"Dobra četkica za zube mora imati čvrstu dršku oblikovanu tako da pacijent u svakom trenutku ima kontrolu pokreta i pritiska. Nadalje dobra četkica treba imati što više vlakana koja nikako ne smiju biti tvrda da ne bi slučajno uzrokovala nastajanje povlačenje desni i abrazija u području zubnih vratova, što je čest nalaz kod pacijenata koji upotrebljavaju četkice sa tvrdim vlaknima.

Takvo stanje nalazimo i kod pacijenata koji upotrebljavaju jak pritisak kod pranja zubi. Kao odlično rješenje pokazale su se četkice sa malom radnom glavom i mnogo mekanih (soft) vlakana", savjetuje poznata stomatologinja dr. Kaja Gmaz u časopisu Smile.

Četkicu nemojte pokrivati "kapicom" nakon korištenja - dozvolite joj neka se osuši na zraku. Bakterije će se brže razmnožavati ako glavu četkice držite pokrivenom dok je mokra.

Pravilno i temeljito isperite četkicu nakon svakog korištenja. Glavu držite pod mlazom vode sve dok on ne ispere posljednji komad paste za zube ili komadiće hrane.

Četkice držite podalje zahodske školjke, barem dva metra dalje jer čestice fekalija mogu putovati zrakom nakon puštanja vode. Mnogima će biti teško pridržavati se ovog pravila zbog skučenosti ili ograničenosti gabarita kupaonice, stoga probajte makar spustiti zahodsku dasku prije puštanja vode.

Dezinficirajte četkicu tako da ju ostavite u antibakterijskoj vodici za ispiranje ustiju na pet minuta.

Ne dijelite svoje četkice! Vaša četkica je samo vaša - u suprotnom možete "pobrati" tuđe bakterije i zaraziti se. Također pazite da se četkice ne dodiruju glavama.

Slijedite ove naputke i redovito posjećujte svog stomatologa kako biste uživali u dobrom zdravlju usne šupljine.

izvor: K. Horvat / ordinacija.hr