Jutarnje ili večernje tuširanje? Stručnjaci su jednoglasni, a evo što kažu

tuširanje, trik, tuš
Ako vas i dalje muči dvojba što je bolje - tuširati se ujutro ili navečer, evo odgovora. Stručnjaci, a tu mislimo na dermatologe, eksperte za san i psihologe, su se složili da se bolje tuširati navečer.

Svoje stajalište potkrepljuju nizom argumenata. "Ako ste vani cijeli dan, ako se znojite i radite težak fizički posao, najbolje je tuširati se navečer. Koži to najviše odgovara", kaže dermatologinja dr. Samer Jaber.

"Osobito je važno tuširati se navečer u proljeće, ako ste osoba koja pati od alergija. Kosa i tijelo pokriveni su peludom i važno ga je ukloniti prije odlaksa na počinak", dodaje.

Znanstvenici s Harvarda imaju još jedan razlog za večernje tuširanje - ono smanjuje stres u organizmu i priprema nas za spavanje. "Hlađenje koje tijelo 'uključuje' nakon što ste se istuširali stavlja vas u stanje pogodno za spavanje. To je svojevrsna priordna tableta za spavanje", objašnjava Christopher Winter s američke Akademije za san, slažući se sa znanstvenicima s harvarda.

Psihologinja s harvarda Shelley Carson dodaje još jedan razlog - večernje tuširanje nas opušta i rasterećuje nam mozak koji je onda sposoban za kreativno razmišljanje.

"Ako imate problem koji zahtijeva kreativno rješenje i danima se trudite pronaći ga, ali vam ne polazi za rukom, trebali biste jednostavno zaboraviti na njega neko vrijeme, dok podsvijest ne odradi svoje. Proces ćete ubrzati tako što ćete večernjim tuširanjem tijelo osloboditi od stresa i otvoriti um", objašnjava Carson.