Jesu li mikrovalne pećnice opasne?

mikrovalna pecnica

Mikrovalne pećnice nalaze se u domovima, avionima, restoranima, sendvič barovima, uredskim kuhinjama. Odmrzavaju hranu, griju sendviče, ali i zahtjevnija jela. Jedni je smatraju praktičnom i korisnom, dok drugi u njoj vide izvor opasnosti. Donosimo ti mišljenja dr. sc. nutricionizma Ignaca Kuliera i bio&bio blogerice, Irine Zafranović

Najbolje za podgrijavanje i odmrzavanje

Bez obzira što neki smatraju da je upotreba mikrovalne pećnice bezopasna, najbolje ju je umjereno koristiti - za povremena odleđivanja ili za brzo podgrijavanje manjih obroka, ali ne i za kuhanje većih obroka, jer je tada njena energetska učinkovitost smanjena. Mikrovalna pećnica radi na principu mikro valova koji djeluju na čestice vode u namirnici.

Čestice vode počinju jako titrati i samim time se zagrijavaju. Kad se na klasičan način grije hrana, grije se izvana prema sredini, a mikrovalna radi na obrnutom principu. Izumila ju je tvrtka Raytheon, koja danas proizvodi projektile Tomahawk. Izum je nastao tijekom pokušaja razvoja radarskih sustava.

Potrebno je okretati hranu

Ako se strogo pridržava pravila iz priručnika koji dolaze uz uređaj, nema opasnosti za zdravlje: "Suvremene mikrovalne pećnice su praktični uređaji za pripremu hrane, prije svega za podgrijavanje i odmrzavanje. Ako se strogo pridržava pravila iz priručnika koji dolazi uz mikrovalnu, nema opasnosti za zdravlje. Ali zato ima nekih specifičnosti na koje treba obratiti pozornost. Miokrovalovi, koji su slični radio valovima prodiru duboko, ali ne mogu zaobići prepreke (kosti) što znači, ako se jelo ili komad mesa s kostima ne okreće, onaj dio iza kosti mogao bi ostati neobrađen, a to krije potencijalnu opasnost od takozvanih zagađivača hrane (salmonella).

To se posebno odnosi na piletinu. Termička obrada namirnica u mikrovalnoj i u klasičnoj pećnici gotovo da se ne razlikuje, osim što je proces obrade u mikrovalnoj pećnici značajno kraći. Kvaliteta tako obrađene hrane je ista pa i gubitci koji se javljaju u vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima praktično se ne razlikuju." Kulier kaže da mikrovalna pećnica ne čini hranu radioaktivnom, ali da osobito treba biti pažljiv kod pripreme hrane za bebe: "Kad se priprema bočica za bebu, staklenka izvana može biti hladna ili mlaka, a mlijeko unutra vrelo. U standardnim mikrovalkama se ne može obaviti sterilizacija namirnica."

Zdravija alternativa

Irina Zafranović, bio&bio blogerica kaže da mikrovalno zračenje kojem se izlaže hrana u mikrovalnoj pećnici uništava njezinu prirodnu molekularnu strukturu: "Predlažem da, prije nego svoju hranu odlučiš izlagati takvoj vrsti 'nasilja', dobro razmisliš o zdravijim alternativama. Nutritivni sastojci voća i povrća koje unosiš u organizam ostat će u izvornom, i tijelu iskoristivom obliku, ako odabereš što kraću termičku obradu. Uživaj u izvornom okusu sirovog sezonskog eko voća i povrća ili ih po potrebi pripremaj na pari ili kratko prokuhano, kako bi dragocjeni nutrijenti ostali sačuvani.'

izvor: zdravakrava.ba