Jeste li vi uopće svjesni da su vam najbolji lijekovi pred nosom?

biljka, oprez, lijekovi, zdravlje
Otkrivamo vam neke narodne lijekove koji će vas poštedjeti nepotrebnog troška.
Osjećate li slabost, kao da ćete se razboljeti - treba vam slana voda

Slana otopina umiruje upaljeno tkivo grla, razrjeđuje sluz, pa se tvari koje iritiraju, kao što su alergeni i bakterije, brzo isperu. Jedna je studija pokazala da grgljanje slane vode tri puta dnevno smanjuje respiratornu infekciju i do 40 posto. Izmiješajte pola žličice morske soli i 2,5 dl vode, pa grgljate barem tri puta na dan.
Muče li vas grčevi u trbuhu - popijte čaj od kamilice ili koromača

Znanstvenici su otkrili da kamilica sadrži glicin, kemijski spoj koji smanjuje kontrakciju donjeg dijela crijeva, kaže dr. Jessica Shepherd sa Sveučilišta Illinois u Chicagu. Protiv grčeva u trbuhu izuzetno je dobar i koromač. Ako osjećate tegobe ove vrste, pijte čaj od kamilice ili koromača barem jednom na dan.

Imate li loš zadah - pokušajte s peršinom

Peršin je posebno bogat klorofilom, koji uspješno uništava bakterije koje uzrokuju loš zadah. Kad god vam je potrebno, uzmite jednu peteljku s listovima i žvačite barem minutu.

Otekline i upale - smanjite oblozima od listova kupusa

Listovi svježeg kupusa često se spominju kao najbolji oblog za liječenje upaljenih vena, raznih drugih upala, bolnih mjesta i oteklina, pa to znaju preporučiti i liječnici. Jedan list ili više njih koji će prekriti oboljelo područje direktno se prislone na mjesto otekline ili upale i pričvrste čistim zavojem. Ovakav oblog možete držati i preko noći.

Problematičnu probavu olakšajte listom lovora

Obično ga stavljaju u jela samo zato jer tako piše u receptu. No, nitko zbog ove poslušnosti neće požaliti, jer osim arome, lovor jača apetit, poboljšava probavu, sprečava vrenje u crijevima i pomaže izbacivanje nagomilanih plinova u crijevima. Ponekad se spominje i kao sredstvo za iskašljavanje i protiv reumatizma.
Ispucane usnice trebaju med i meki parafin

'Med ima antibakterijska svojstva i pospješuje zacjeljivanje', kaže dr. Adam Friedman, dermatolog i profesor na Montefiore Medical Center i Albert Einstein College of Medicine. 'Kad se med kombinira s mekim parafinom, usne brzo zacijele', dodao je. Namočite usne u mlakoj vodi, zatim nanesite tanki sloj meda i pustite par sekundi da se osuši. Nakon toga nanesite sloj mekog parafina i ostavite tako 10 do 15 minuta bez diranja. Uklonite ove slojeve pamukom koji ste umočili u toplu vodu. Ponavljajte svaki dan tijekom nekoliko tjedana.

Net.hr