Jeste li pod stresom? Provjerite imate li koji od ovih simptoma!

11.04.2015

Stresni periodi puno brže troše hranjive tvari jer cijeli organizam, od mozga, hormona i imuniteta, radi na višoj i bržoj razini.

Napetost ili stres označava prouzrokovan psihološki i fiziološki odgovor na specifične zahtjeve da bi se omogućilo izdržati posebna fizička i mentalna opterećenja.

Nutricionistica Charlotte Watts tvrdi da stres izbacuje hranjive tvari iz našeg organizma. Stresni periodi puno brže troše hranjive tvari jer cijeli organizam, od mozga, hormona i imuniteta, radi na višoj i bržoj razini, objašnjava Watts, piše Daily Mail.

Watts u svojoj knjizi govori o stresu i zdravlju. Ona ističe 7 iznenađujućih znakova stresa kao i hranu kojom se mogu nadoknaditi hranjive tvari.

1. Ispucani kutevi usnica

Do ispucalih kuteva usnica dolazi zbog nedostatka vitamina B a posebno B6. Mozemo ga nadokanaditi jedenjem mrkve, piletine, jaja, ribe, mesa, graška, špinata, suncokretovih sjemenki, banana, graha, brokule, krumpira...

2. Škljocanje čeljusti

Uzrok je nesdostatak vitamina B5 Kako biste nadoknadili ovaj vitamin preporučuje se jesti govedinu, jaja, svježe povrće, jetrica, gljive, morsku ribu...

3. Bijele točkice na noktima

Do bijelih točkica na noktima dolazi zbog nedostatka cinka. Cink je vrlo važan za imunitet i proizvodnju hormona, među kojima su inzulin i spolni hormoni. Cink u organizmu možete nadoknaditi ribom, mesom, suncokretovim i bučinim sjemenkama..

4. Izmjene zatvora i proljeva

Do ovoga dolazi zbog manjka magnezija koji je bitan mineral i kojeg je oko 70 posto u kostima. Magnezij se najviše troši kada jedemo šećer i kad smo pod stresom na a najbolje ga je nadokanditi heljdom orasima, sojom, tamnozelenim povrćem, mrkvom, graškom, slatkim krumpirom...

5. Krvarenje zubnog mesa

Osjetljivost desni nedostatak je vitamina C. Za konzumaciju vitamina C trebate jesti bobičasto voće, agrume, zeleno povrće, šparoge...

6. Tvrdi prištići na rukama i nogama

Prištići nastaju zbog nedosattka vitamina E. Vitamin E štiti masne tjelesne površine i potreban je kod plodnosti, dok niske razine u organizmu manifestiraju se kroz tvrđe pritišće po rukama i nogama. Ovaj vitamin dobar je i za cirkuaciju. Nadoknaditi ga se može ovom hranom riblje ulje, zeleno, crveno, narančasto i žuto voće i povrće - marelice, šparoge, brokula, dinja..

7. Česte upale grla i pluća

Njčešći uzrok upala je manjak vitamina A. Nutricionisti najčešće preporučuju kao nadoknadu životinjsku jetru, riblje ulje, zeleno, crveno, narančasto i žuto voće i povrće - marelice, šparoge, brokulu..

Autor: PortalOko.hr

loading...