Jeftini lijek za dijabetes, koji je u uporabi već desetljećima, produljuje život za 30-ak godina?

lijek, šećer

Hoće li jeftini lijek metformin za liječenje dijabetesa, star gotovo 60 godina, postati "eliksir" mladosti? Tu će pretpostavku možda dokazati istraživanje za koje je zeleno svjetlo prije nekoliko dana dala Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), a trebalo bi početi iduće godine. Hrvatski dijabetičari taj lijek znaju po tvorničkim imenima Glucophage, Meglucon, Gluformin ili Aglurab.

Premda se čini kao znanstvena fantastika, znanstvenici su na miševima dokazali da im metformin produljava život za čak 40 posto. Uspije li ovo buduće istraživanje dokazati usporavanje starenja uz pomoć ovog lijeka, to bi značilo da sedamdesetogodišnjak zapravo ima organizam pedesetogodišnjaka, odnosno da je kvaliteta njegova života puno veća te da se primjerice rak ili Alzheimerova, odnosno Parkinsonova bolest značajno odgađa. Značilo bi to novu eru kako je Amerikanci već nazivaju "geroscience" u kojoj liječnici više neće liječiti dijabetes, rak ili demenciju već "popravljati" mehanizam starenja.

Biološka tajna

Škotski stručnjak za starenje Gordon Lithgow s kalifornijskog Instituta za gerontologiju, koji će biti savjetnik za provođenje ove studije, kaže da ako se cilja proces starenja, onda će se usporiti sve bolesti odnosno sva patologija starenja. "To bi bila revolucija jer se to nikad prije nije dogodilo", rekao je Lithgow. Dodao je kako se već 25 godina bavi problemom starenja, ali da je sve dosad bilo nezamislivo govoriti o kliničkom ispitivanju na ljudima tzv. anti-ageing lijeka. No, sad postoji razlog vjerovati da je to moguće. Naime, prije 20 godina starenje je bilo biološka tajna, a sad počinjemo razumjeti što se događa.

Molekule kisika

Starenje nije neizbježan dio života jer sve stanice sadrže DNK koji se replicira i tako se održava funkcija tijela. Međutim, tijekom našeg životnog vijeka u milijardama podjela stanica mora se dogoditi da u tom procesu dođe i do grešaka. Problem je kad stranice krenu bujati i tijelo više ne može sanirati nastalu štetu, što uzrokuje razne bolesti. Kod raka stanice više nemaju sposobnost da riješe mutacije i tumor raste. Kod Alzheimera "čistači" u mozgu više ne uspijevaju maknuti "smeće" pa mozak propada i nastaje demencija. Znanstvenici su uvjereni da bi stari i zato vrlo jeftin metformin mogao postati anti-aging lijek jer povećava broj molekula kisika koje ulaze u stanice te tako potiče njihovu obranu i dugovječnost. Prošle godine znanstvenici sa Sveučilišta u Cardiffu otkrili su da su dijabetičari koji su uzimali metformin za liječenje šećerne bolesti živjeli u prosjeku osam godina dulje od očekivanog, što je bio dodatni poticaj za studiju.

Lijek protiv raka

Za novo kliničko ispitivanje koje će 2016. krenuti u SAD-u a nazvano TAME (Targeting Aging with Metformin) trenutačno se prikupljaju sredstva i traže sudionici studije u dobi od 70 do 80 godina koji imaju rizik za rak, bolesti srca ili demencije. Stručnjaci su uvjereni da će uspjeti dokazati da lijek usporava starenje i zaustavlja bolesti.

"Ako uspijemo usporiti starenje čak i samo malo, bit će to monumentalni napredak jer će se stariji ljudi osjećati mlađima", kaže Lithgow. Smatra da bi u budućnosti čak moglo doći do cjepiva koje će usporiti starenje, a to bi onda imalo veći učinak na produljenje života nego primjerice pronalaženje lijeka protiv raka. Kad bismo mogli izliječiti sve karcinome, to bi produljilo životni vijek za samo tri godine jer bi iza njega došla neka druga bolest. No, kad bismo usporili starenje, to bi bila dramatična promjena i duljini života i njegovoj kvaliteti", zaključuje Lithgow.


Star i jeftin lijek pa nije bio isplativ

Farmakolog s riječkog Medicinskog fakulteta prof. dr. Dinko Vitezić kaže da se oko mogućeg djelovanja metformina na usporavanje starenja vode rasprave već dulje vrijeme. "No, kako je riječ o starom i jeftinom lijeku, farmaceutske tvrtke nemaju interesa za ova klinička ispitivanja. Dobro je da se uspjela dogovoriti neovisna studija koja će možda potvrditi ono što su znanstvenici već uočili, a to je produljenje života dijabetičara koji su u terapiji imali metformin", kaže prof. dr. Vitezić.

jutarnji list