Jednostavnim potezom možemo uvelike smanjiti šanse da dobijemo gripu

 Jednostavnim potezom možemo uvelike smanjiti šanse da dobijemo gripu
Svima nam je rečeno da nam vježbanje može pomoći da izgubimo težinu, smanjimo stres i poboljšamo zdravlje našeg srca. Ali također može imati još jednu skrivenu korist: sprječavanje prehlade ili gripe.

Istraživači kažu da meditacija ili umjerena tjelovježba mogu smanjiti šanse da se razbolimo za gotovo 30 posto. A odrasli koji su se razboljeli, ali su se bavili bilo kojom aktivnošću, imali su manje ozbiljne simptome, propuštali su manje dana rada i imali manje posjeta liječniku.

Tim sa Sveučilišta Wisconsin u Madisonu kaže kako se nada da će rezultati dovesti do toga da liječnici "prepisuju" jednu od aktivnosti svojim pacijentima, uz cijepljenje protiv gripe.

Za potrebe studije, objavljene u časopisu PLoS One, tim je pregledao gotovo 400 odraslih osoba u dobi između 30 i 69 godina između 2012. i 2016. godine. Bili su podijeljeni u tri skupine: prva je imala osam tjedana vježbanja, druga je bila na osmotjednom tečaju meditacije, a treća nije radila niti jedno od toga.

Osim što su imali manje posjeta liječniku, ljudi iz grupe vježbanja i meditacije, pokazali su poboljšanje kvalitete spavanja, stresa i općeg mentalnog zdravlja.

"Potrebno je više istraživanja o prednostima vježbanja i meditacije, možda u populacijama s većim rizikom ili bolesnijima, gdje ima više koristi za zdravlje. Dok se to ne dogodi, smatramo opravdanim zagovarati meditaciju i vježbanje jer su koristi velike, a rizici minimalni", napisao je glavni autor dr. Bruce Barrett.