Jednostavan test će vam pokazati trebate li se bojati moždanog udara

glavobolja
Jednostavnim testom lako je identificirati tko treba dodatnu pomoć, zato što vjerojatnije ima slabije moždane mogućnosti, kao što su nedijagnosticirana oštećenja i krvarenje iz malih krvnih žila.

No istraživanje je pokazalo i da ne postoje očiti znakovi lošeg zdravlja, tvrdi autor istraživanja i profesor Yasuharu Tabara sa Sveučilišta iz Kyota, te dodaje: "Naše istraživanje otkrilo je da je mogućnost održavanja ravnoteže na jednoj nozi vrlo važan test koji otkriva moždano zdravlje. Osobe koje su imale poteškoća s održavanjem ravnoteže trebaju primiti povećanu pozornost, jer su pod većim rizikom od moždanih oboljenja i gubitka kognitivnih sposobnosti. Vrijeme koliko osoba dugo može stajati na jednoj nozi, jednostavan je ukazitelj postularne nestabilnosti i mogla bi biti posljedica moždanih abnormalnosti."

Inače, istraživanje je obuhvaćalo 841 ženu i 546 muškaraca, u prosjeku starih 67 godina, a nakon što su stajali na jednoj nozi prošli su snimanje mozga. Uz ovo, nedavno je provedeno još jedno istraživanje na sredovječnim osobama koje je otkrilo da ljudi koji se polaku dižu iz stolca i imaju slab zahvat, imaju veće šanse da će umrijeti tijekom sljedećeg desetljeća.

Magazin.hr / dailymail.co.uk