Jedna od najčešćih bolesti kralježnice

Skolioza, Fizioterapija, kralježnica, Bolna kralježnica, spinalni diskovi, terapija kralježnice, cervikalna kralježnica, kralježnica, terapija kralježnice, kralježnica, Bolna kralježnica, bolovi u zglobovima, Bol u leđima, Sakroilijakalni zglob , Anatomija kralježnice, Fizikalna terapija, droge i analgetici, vic, satira radnika
Jedna od najčešćih bolesti kralježnice, a pogotovo u zapadnome svijetu zbog stila života koji je izrazito štetan za kralježnicu: puno sjedenja i stajanja uz nedovoljno vježbanje leđnih mišića.


Pod nazivom protruzija diska se krije cijeli raspon stanja i bolesti kojima je zajedničko obilježje činjenica da ih uzrokuju degenerativne promjene na intervertebralnim diskovima. Intervertebralni diskovi su vezivni diskovi ispunjeni tekućinom koji su smješteni između kralježaka sa zadaćom da omoguće pokretljivost kralježnice i spriječe oštećenja kralježnice i spinalnih živaca koji prolaze između dva susjedna kralješka. Uz naziv protruzija diska često se koristi i izraz hernijacija diska.

Anatomija kralježnice

Kralježnica se sastoji od 33-34 kralješka, od kojih su neki srasli u križnu i trtičnu kost. Između ostalih kralježaka (vratnih prsnih i slabinskih) se nalaze intervertebralne ploče ili diskovi. Diskovi su građeni od vezivnog omotača u obliku fibroznog prstena i tekuće unutrašnjosti (ili pulpe), te svojim ‘želatinoznim' sastavom omogućuju pokretljivost kralježnice, a istovremeno štite kralješke i živce od oštećenja.

Tijekom dana se povećava opterećenje na kralježnicu, pa se tekućina iz središta diskova "iscijedi" kroz tetivni prsten koji ju omotava. To je ujedno i razlog zbog kojeg smo prije spavanja par centimetara niži nego ujutro. Osim ligamenata, koji fiksiraju dijelove kralježnice, stabilnost kralježnice pospješuju i leđni mišići.

Kralježnica je dakle kompleksna anatomska cjelina, stoga promjene u bilo kojem od navedenih sastavnih dijelova može dovesti do posljedične protruzije diska.
Uzroci protruzije diska

Prilikom protruzije diska dolazi do ispupčenja oslabljenog dijela fibroznog prstena i dijela tekućine u središtu diska (pulpe). Time se smanjuje volumen diska koji je smješten između kralježaka, odnosno smanjuje se razmak između dva kralješka, što dovodi do kompresije na spinalni živac koji prolazi između kralježaka.

Najčešći uzroci su:

Starenje - starenjem dolazi do slabljenja mišićnog i vezivnog tkiva koje podupire kralježnicu;
Ozljeda - različite vrste sportskih ili trzajnih ozljeda, podizanje prevelike kilaže...;
Smanjena tjelesna aktivnost - ima najčešće dvije posljedice: slabljenje leđnih mišića i povećanje tjelesne mase, što oboje predstavlja rizične faktore za protruziju diska;
Pušenje;
Malnutricija (poremećaj nutritivnog statusa);
Genska predispozicija;
Simptomi protruzije diska

Simptomi djelomično variraju ovisno o mjestu protruzije, jer se protruzija može dogoditi u bilo kojem dijelu kralježnice, od vratnog do slabinskog dijela.

Bol i ukočenost - bol može biti jako intenzivna i ovisno o lokalizaciji, može imati žarište u vratnom, prsnom, slabinskom dijelu.
Bol u udovima je također poprilično česta. Išijas ili lumboishialgija je stanje često povezano s protruzijom diska.
Ograničenost pokreta kralježnice i mišićna slabost u području leđa.lijekovi protiv bolova 
Poteškoće s kontroliranjem mokrenja i stolice.
Liječenje protruzije diska

 

Prilikom liječenja se prvo pokušava s neinvazivnim metodama:

  • fizikalna terapija,
  • epiduralna steroidna injekcija i
  • lijekovi protiv bolova (analgetici).

Fizikalna terapija ima za cilj jačanje leđnih mišića i stabilizaciju kralježnice. Operativni pristup se koristi kada su bolovi iznimno jaki i intenzivni, odnosno kada neinvazivne metode ne donose nikakav rezultat.

Samopomoć kod protruzije diska

 

Ne treba čekati protruziju diska da bi vodili brigu o svojoj kralježnici.  

Pravilna prehrana, odmor i redovito vježbanje mogu držati kralježnicu zdravom dugi niz godina. Preporučuje se redoviti i dostatan odmor i spavanje na anatomskim jastucima i madracima te nošenje ortopedskih pomagala poput uložaka za stopala. Plivanje je jedna od najboljih tjelesnih aktivnosti za kralježnicu, a šanse od ozljeda su minimalne zbog vodenog medija koji štiti tijelo.