Jedan od učinkovitih načina za suzbijanje peruti

prhut, maslinovo ulje, aloa vera, depresija, Neadekvatna higijena, dijabetes, Genetsko nasljeđe, alergije, stres
Primjena aloe vera gela jedan je od učinkovitih načina za suzbijanje peruti

Ah, ta prhut, koliko si puta tako uzdahnula? Možda si već i tražila stručnu pomoć, koristila posebne šampone, ali ona, uporna i sitna, uvijek ti se vraća. U mnoštvu ayurvedskih pripravaka i savjeta koji pomažu u suzbijanju ove uporne pojave, odabrala sam nekoliko korisnih i vrlo jednostavnih savjeta. Isprobaj neke od navedenih savjeta, bar jedan od njih bi ti mogao biti od velike pomoći

Treba znati da je više uzroka pojave peruti, a jedan od glavnih uzročnika je gljivica Pityrosporum ovale koja prirodno nastanjuje folikule kose, a razmnožavanjem uzrokuje upalu i ljuštenje. Na perut utječe i pojava bolesti poput dermatitisa, pretjeran rad lojnih žlijezda, ali i bojni drugi uzroci poput alergija, kozmetičkih preparata, klimatskih uvjeta.
Posljedice nisu samo estetske

Perut vrlo često, osim ljuštenja kože, prate popratne pojave poput svraba, u težim slučajevima crvenila, peckanja i opće neugode. Iako ovakvo stanje ozbiljno ne ugrožava zdravlje, nepravilnim liječenjem ili zanemarivanjem, ova pojava može postati ozbiljniji problem te prerasti u teže stanje poput seboreičnog dermatitisa koji zahtijeva puno više upornosti i vremena za izlječenje.
Najčešći uzroci pojave peruti

Alergije
Stres
Neadekvatna higijena
Depresija
Kozmetički preparati, osobito oni za njegovanje kose
Klimatski uvjeti i promjena temperature (nagla izmjena toplog i hladnog)
Pretjerano konzumiranje slane, kisele, ljute hrane
Alkohol
Pretjerano konzumiranje mesa i mesnih proizvoda
Dijabetes
Kožna oboljenja poput psorijaze ili ekcema
Genetsko nasljeđe

5 prirodnih pripravaka protiv peruti

Primjena aloe vera gela jedan je od učinkovitih načina za ublažavanje i suzbijanje peruti.
Napravi mješavinu maslinova ulja i svježeg korijena đumbira. Smjesu utrljaj u tjeme prije pranja kose i masiraj tjeme. Zatim operi kosu.
Napravi toplu uljnu mješavinu od bademova i maslinova ulja i njome masiraj tjeme i vlasište nakon čega kosu dobro operi.
Pomiješaj dvije žlice octa (predlažem jabučni) i 6 žlica tople vode. Sadržaj polako umasiraj a zatim kosu dobro isperi.
Napravi smjesu od 2 ili 3 jajeta s malo vode. Nanesi smjesu na vlažnu kosu, dobro promasiraj laganim pokretima područje cijeloga vlasišta, pričekaj neko vrijeme, a zatim sve dobro isperi.

Isprobaj neku od ovih pet ayurvedskih preporuka za borbu protiv prhuti kod kuće.

zdravakrava.hr