Jedan je od najsnažnijih prirodnih antibiotika: Manuka med

dani meda, dani meda, ante krešić, med, med, lijek, cimet, med, lijek, med, cimet, recept, lijek, lijek, RAK, đumbir, med, pčele, med, Ljubuški, med, topla voda, lijek, voda, med, jutro, med, grlobolja, domaći recept, prirodni sastojci , kašalj, liječi kašalj, Manuka med , niska kiselost želuca, Akutni sinusitis, jačanje imuniteta, med, čurokot, blagodati, Mostar, dani meda
Manuka med jedan je od najsnažnijih prirodnih antibiotika. Proizvode ga pčele koje oprašuju grmove manuke na Novom Zelandu. Djelovanje ovog meda na zdravlje kreće se od ozdravljenja grla od upala i uravnoteživanja probave do liječenja infekcija u grlu i gingivitisa.


Od ostalih vrsta meda ga izdvaja njegov nevjerojatan nutritivni profil. Sirovi med već je poznat po tome što je bogat izvor aminokiselina, B vitamina, kalcija, bakra, željeza, magnezija, mangana, fosfora, kalija, natrija i cinka. No manuka med je više od običnog sirovog meda.

Što je jedinstveni manuka faktor ili UMF?

Naime, nutritivni profil najkvalitetnijeg meda od manuka je oko četiri puta bogatiji od onog koji imaju druge vrste meda. Početkom 80-ih su novozelandski znanstvenici otkrili da manuka med ima znatno višu razinu enzima od običnog meda. Ti enzimi stvaraju prirodni vodikov peroksid koji djeluje antibakterijski.

Neki sojevi ovog novozelandskog meda su osobito bogati vodikovim peroksidom, metilglioksalom i dihidroksiacetonom. Omjeri tih elemenata utječu na ono što se smatra globalnim standardom kada je u pitanju prepoznavanje i mjerenje antibakterijske snage manuka meda, odnosno na jedinstveni manuka faktor (UMF).

 

UMF oznake na manuka medu i namjena koja im je primjerena:


0-4: ne-terapeutski
4-9: održavanja općeg zdravlja dobrobitima meda
10-14: prirodno liječenje i uravnoteživanje bakterija u organizmu
15+: visoko terapeutski (napomene: ne uzimati više od jedne žlice odjednom)
UMF se ne nalazi u svim cvjetovima manuke. Zbog toga je manuka med s oznakom UMF, za razliku od drugih vrsta manuka meda, puno učinkovitiji. On sadrži prirodni vodikov peroksid i jaka antibakterijska svojstva. Osim toga, njegova je struktura stabilna i nije je moguće uništiti toplinom, svjetlom i enzimima u tijelu.

Što sve liječi i za što se sve koristi manuka med?

niska kiselost želuca
refluks kiseline
akne i ekcem
stafilokok (MRSA)
opekline, rane i čirevi
propadanje zubnog mesa i zubi
gingivitis
sindrom iritabilnog crijeva (IBS) i SIBO
alergije
sinusitis
zdrav san
kozmetički tretmani
jačanje imuniteta
Kako biste najbolje iskoristili zdravstvene prednosti manuka meda, uzimajte jednu do dvije žličice dnevno. Možete ih pojesti same, dodati u svoj omiljeni biljni čaj, jogurt ili na tost. Ako želite poboljšati njegov učinak na vaš imunitet ili izliječiti upalu grla, dodajte jednu čajnu žličicu cimeta.

Manuka med za djecu

Manuka med je hrana koju će roditelji često razmotriti kada biraju namirnice za najmanje. On je sladak, ali nije poznati alergen, niti može ugroziti dijete svojom teksturom. Važno je samo odlučiti kada je najbolje vrijeme da ga uvedete u prehranu svoga djeteta. Pedijatri predlažu da čekate najmanje 12 mjeseci.

Nikako ne biste trebali hraniti dojenčadi medom. Razlog tome je taj što med može sadržavati spore bakterija koje uzrokuju botulizam. To ne znači da med je zagađen. Iste spore nemaju štetan utjecaj na stariju djecu i odrasle osobe s normalnim imunološkim sustavom.

S obzirom na to da su imunitet i probavni sustav dojenčeta još u razvoju, treba biti oprezan. Nakon što je dijete prođe jednu godinu, med je savršeno prihvatljiva hrana za jelo. Zapravo, med je vrlo zdrav dodatak prehrani vašeg djeteta. Pomoću njega na prirodan način možete zasladiti hranu vašeg djeteta.

Osim toga, on može poslužiti kao izvor energije i brojnih vitamina i minerala. Ipak, važno je znati da kod neke djece, koja imaju alergijske reakcije na pelud ili ubode pčela, konzumiranje sirovog meda može biti problematično. Obratite se svom pedijatru ako dijete ima neku od tih alergija kako bi izbjegli anafilaktički šok.


Gdje kupiti med od manuke i cijena

Manuka med možete kupiti u biljnim i običnim ljekarnama te trgovinama koje su specijalizirane za prodaju organske hrane. Također, ovaj med u Hrvatskoj možete kupiti i na Internetu, odnosno posredstvom online trgovina. Njegova cijena ovisi o UMF oznaci.

Tako 250 grama manuka meda s UMF oznakom 15+ i više košta 600 kuna. Manuka med s UMF 10 upola je jeftiniji. No čak i manuka med bez oznake je vrlo skupocjen. Za 250 grama takvog meda mogli biste dati oko 130 kuna.