Je li UN dijeta dobar način mršavljenja?

dijeta, rajčica, dijeta, dijeta, zdravlje, dijeta, mršavljanje, kilogrami, dijeta, organizam, dijeta, kiseli kupus, dijeta, izbor, dijeta, pogreške, dijeta, mršavljenje, žena, dijeta, dijeta, trening, ravan trbuh, dijeta, dječija hrana, dijeta, težina, održavanje, dijeta, riža, mršavljenje, dijeta, dijeta, mršavljenje, recept, mršavljenje, dijeta, upute, salo, trbuh, mršavljenje, mršavljenje, trikovi, dijeta, načini, dijeta, tip, dijeta, mršavljenje, dijeta, mršavljenje, mršavljenje, dijeta, glad, žena, dijeta, mršavljenje, načini, ravan trbuh, način, 7 dana, un dijeta, dijeta, mršavljenje, debljanje, mršavljenje, žena, dijeta, dijeta, paradajiz, dijeta, pećinski ljudi, dijeta, oprez, mršavljenje, užitak, strategija, dijeta, proteini, prehrana, višak kilograma, Strah od ugljikohidrata, karbofobija, integralnog brašna, riža punog zrna, dijabetes, ugljikohidrati, normalan rad organizma, gubljenje kilograma, mitovi o mršavljenju, FastDiet, manjkavost prehrane, hrana, dijabetes, ko
Gotovo svake godine svjedočimo pojavi barem neke nove, globalno popularne redukcijske dijete pa govorimo o redovitim plimnim pojavama, pretežno proljetnim sezonskim hitovima. Broj dostupnih knjiga s različitim pristupima kontroli tjelesne mase daleko prelazi brojku od tisuću. Riječ je o tzv. popularnim dijetama, što su zapravo restriktivni načini prehrane s obzirom na unos energije.

Takvi prehrambeni režimi su nezahtjevni za korisnike, ne iziskuju ekukaciju i promišljanje, promoviraju „čaroliju", temelje se na vanjskom autoritetu i daju lažnu sigurnost. Iako se između pojedinih od takvih dijeta mogu analizom utvrditi razlike, veća ili manja prihvatljivost osnovnog koncepta, njihova zajednička neupitna i najveća mana je vremensko ograničenje, zbog čega se ubrajaju u tzv. brze dijete.

UN dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta na našim prostorima. Postoje brojne nejasnoće oko njezina naziva. Neki smatraju da UN znači Ujedinjeni narodi, a neki čak navode da UN zapravo znači UH, tj. ugljikohidrati (latinično h se na ćirilici čita kao n). Naziv UN dijeta dolazi od engleskog undiet, tj. ne-dijeta. Također, UN dijeta nije samo jedna dijeta; naziv undiet odnosi se na sve popularne dijete uz čiju se pomoć mršavi, a da pritom ne gladujete, tj. trebali biste se osjećati kao da niste na dijeti.

UN dijeta ima nekoliko pravila, a neka od njih mogu se susresti i kod drugih popularnih dijeta:

dijeta traje 3 mjeseca
dnevni unos hrane raspoređen je u 3 obroka, uvijek u isto vrijeme tijekom dana
zajutrak je svaki dan isti i sastoji se od voća
proteini i ugljikohidrati ne smiju se kombinirati
ponavlja se slijed od 4 dana koji se ne smije mijenjati: (1) proteinski dan, (2) škrobni dan, (3) dan ugljikohidrata i (4) voćni dan
svaki se 29. dan gladuje i dopušteno je samo piti vodu
preporučuje se redovita tjelesna aktivnost


S UN dijetom se zasigurno postiže rezultat. Razlog je jednostavan - unos energije znatno je smanjen, čemu uvelike pridonosi i dan kada se u potpunosti gladuje. Dobro je što se uz dijetu preporučuje i redovita tjelesna aktivnost. Međutim, ova dijeta ima brojne i nezanemarive nedostatke pa se ne preporučuje baš kao dobar način reguliranja tjelesne mase.

Jedna od glavnih zabluda UN dijete je tvrdnja da se postižu trajne promjene metabolizma. Dijeta uključuje brojne zabrane, ograničenja i stroga pravila zbog čega nije dugoročno održiva. Zabranjena hrana ne postoji i niti jedna namirnica sama po sebi ne deblja, jedino je važno koliko često i u kojoj količini se konzumira.

Definiranje škrobnog dana i dana ugljikohidrata kao zasebnih dana nije potrebno jer i škrob pripada ugljikohidratima, stoga je važnije koliko se ukupno ugljikohidrata unese, a ne je li riječ o jednostavnim ili složenim ugljikohidratima.

Odvajanje namirnica bogatih proteinima od namirnica bogatih ugljikohidratima može imati i nepoželjne posljedice. Prehrana s previsokim udjelom proteina opterećuje bubrege, može uzrokovati giht i prazni rezerve glikogena što je skladišni oblik glukoze u tijelu.

Glavni razlog popularnosti ove dijete leži u činjenici da je to dijeta niske energetske vrijednosti ponajprije zbog voćnog dana, a znatan deficit ostvaruje se i danom gladovanja. Ipak, brojna ograničenja čine je dugoročno neodrživom zbog čega spada u jednu od „čarobnih" i, nažalost, znastveno neutemeljenih režima prehrane.

Preuzeto s: Dijeta.co