Izum antibiotika spasio je i produljio mnoge živote

češnjak, luk, zdravlje, češnjak, nuspojave, Priprema češnjaka, savjeti, ljekovitost, sastojak češnjaka, sumporni spojevi, masnoća, lijek, med, češnjak, eliksir, zdravlje, juha, antibiotici, češnjak, češnjak, toksini u organizmu, krv, čišćenje krvi, kućni lijekovi, herpes, prirodni lijek, namirnice, zima, virusi, bakterije, zdravlje, češnjak, antibiotik, Slow Food, Varenik, prirodni antibiotik, antibiotik, e.coli, češnjak, zadah, češnjak, krvni tlak, dnevna doza, češnjak, ljuska od češnjaka, češnjak, Priprema češnjaka, češnjak, miris, antibiotici, lijek, češnjak, lijek, češnjak
Okrenimo se prirodi
Izum antibiotika prije stotinjak godina spasio je i produljio mnoge živote. No posljednjih desetljeća to dosita veličanstveno otkriće toliko učestalo koristimo, i time zloupotrebljavamo, da na njih bakterije postaju otporne. Pritom liječnici moraju tražiti nove učinkovite kombinacije ovih lijekova kako bi liječili i sasvim jednostavne bolesti.

Unatoč savjetima Svjetske zdravstvene organizacije i mnogih stručnjaka kako je potrebno smanjiti njihovu upotrebu da bi nam bili korisni onda kad ih zaista zatrebamo, mnogi liječnici, pa i njihovi pacijenti ignoriraju ove apele i koriste antibiotike i u slučajevima kad su potpuno neučinkoviti - primjerice, u borbi protiv respiratornih virusnih infekcija.

Bez obzira na to što na viruse ne djeluju, antibiotici uvijek imaju pogubno djelovanje na crijevnu i vaginalnu floru. Ubijaju patogene jednako kao i „dobre" bakterije, one koje nam omogućavaju održati crijeva zdravima, a tako djeluju i na imunitet. Zdrava crijeva su, naime, jedan od najvažnijih čimbenika jakog imuniteta.

Stoga, kad se pojave manje upale ili ako smo skloni upalama pa nam je potrebna prevencija - okrenimo se prirodi. Stotinama godina unatrag naši su preci koristili tvari biljnoga podrijetla koje kod određenih tegoba i bolesti djeluju jednako učinkovito kao i antibiotici, a ne razvijaju rezistentnost bakterija na njihove aktivne tvari.

Stotine aktivnih tvari
„Prirodni antibiotici, posebice eterična ulja koja imaju istraženo antibakterijsko djelovanje, poput timijana, čajevca, kadulje, ružmarina i sl., sadrže velik broj aktivnih kemijskih tvari, u nekim slučajevima i do nekoliko stotina, zbog čega je mikroorganizmima nemoguće na njih razviti otpornost", objašnjava aromaterapeutkinja Mary Novosel. Eterična ulja djeluju na bakterije, gljivice pa čak i viruse zahvaljujući alkoholima i fenolima koji razaraju zaštitne membrane mikroorganizama.

No, osim ekstrakata raznih biljaka, u borbi protiv infekcija pomažu i mnoge namirnice čija je učinkovitost dokazana brojnim znanstvenim istraživanjima. Nutricionistkinja dr. Lejla Kažinić Kreho ističe kako se trenutačno provodi niz istraživanja koja ukazuju na to da ćemo u budućnosti dodavanjem hrani određenih vrsta biljnih tvari učinkovito suzbijati patogene bakterije poput E. coli i salmonele.

Ona, međutim, smatra kako je najbolji borac protiv infekcija snažan imunitet koji ovisi o raznovrsnoj, prije svega mediteranskoj prehrani i općenito zdravom načinu življenja. Otkrijte koje biljne tvari imaju antibiotska i protuupalna svojstva, no kad je riječ o ozbiljnim upalama, uvijek se savjetujte s liječnikom.


Pripravci i biljni ekstrakti

Ehinaceja je jedna od najviše proučavanih biljaka, njezina je učinkovitost protiv infekcija i znanstveno dokazana. Najčešće se koristi u slučajevima prehlade i upale gornjih dišnih putova, a dobra je i za urinarne i vaginalne infekcije, gljivične infekcije, bolesti desni, infekcije streptokokima i slično.

Jedna studija, provedena prema najvišim znanstvenim standardima koji uključuju i grupu ispitanika koji su uzimali placebo, pokazala je da su osobe koje su uzimale ehinaciju imale rjeđe i manje ozbiljne virusne infekcije od onih koje su uzimale placebo.

Koloidno srebro
Snažna antibiotska sredstva srebra poznata su već stoljećima. Istraživanja su pokazala da je koloidno srebro - što je zapravo naziv za sitne čestice srebra raspršene u tekućini - djelotvorno u borbi protiv niza mikroorganizama na koje djeluje tako što im razara enzim potreban za oksigenaciju. Istraživanja na zečevima pokazala su da može zaštititi organizam od smrtonosne doze toksina difterije.

U 70-im godinama prošloga stoljeća dr. Robert O. Becker s Medicinskog fakulteta u Syracusi otkrio je da srebro može uništiti i one bakterije koje su otporne na antibiotike. Iako se prije 30-ih godina prošloga stoljeća ovaj pripravak često koristio, i to oralno, „na usta", ipak je najbolja njegova primjena izvana - primjerice, protiv kožnih infekcija i infekcija uha, a dobro je i za grgljanje kod infekcija usne šupljine.

Ekstrakt sjemenki grejpa
Iako je neugodnog, gorkog okusa, ovaj pripravak djeluje i na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije. Njegova učinkovitost pripisuje se polifenolima - naringinu, helperidinu i apigeninu - koji, pokazuju neki izvori, djeluju na više od 800 vrsta bakterija. Budući da mu je djelovanje tako snažno, važno je pri njegovoj primjeni koristiti i probiotike kako bi se obnovila i zaštitila crijevna flora. Važno je znati da se pri komercijalnoj pripremi ovog pripravka koriste kemikalije upitne sigurnosti. Želite li „čišći" proizvod, možete sami samljeti sjemenke grejpa pa im dodati glicerin.

Ekstrakt lista masline
Maslinovo ulje ima mnoge blagotvorne i dobro provjerene učinke na organizam, no manje smo svjesni da se jednake zasluge mogu pripisati i listu ove biljke. U njemu se kriju mnoga zaštitna svojstva koja i samu biljku štite od bolesti i nametnika. Ovakva svojstva list masline duguje sastojku oleuropeinu koji sprečava rast ne samo bakterija, nego i gljivica i virusa. U davna vremena koristio se u borbi protiv malarije, a danas znamo da je ovaj pripravak posebno učinkovit protiv infekcije kandidom.