Izrada macerata od mrkve za tamnjenje vaše kože

Macerat mrkve, mrkva
Izrada macerata od mrkve

Kao što smo već naveli, macerat mrkve proizvodi se od korijena mrkve koji se infuzira u kvalitetnom biljnom ulju poput marelice, badema, suncokreta, sezama i sl. Ako planirate macerat nanositi na kožu lica, nemojte koristiti maslinovo ili kokosovo ulje jer su veoma komedogena i uzrokuju začepljenje pora.

Potrebno vam je:

o.5 l hladno prešanog biljnog ulja
Nariban i osušen korijen mrkve
Staklena tegla s poklopcem
Prije izrade macerata potrebno je pripremiti korijen mrkve tako da ga naribate i rasprostrete na prozračno mjesto u tankom sloju. Ostavite ga da se prosuši 2-3 dana kako u njemu ne bi ostalo vode, a vaš macerat razvio plijesan.

Kada je mrkva suha, posložite je u staklenu teglu skoro pa do vrha, no nemojte previše zbijati naribani korijen. Zatim prelijte mrkvu uljem i ostavite 2 prsta prostora od poklopca do ulja. Zatim zaklopite teglu i ostavite je na tamno mjesto 3-4 tjedna. Povremeno možete promućkati sadržaj za bolju ekstrakciju.

Nakon 4 tjedna, procijedite ulje kroz višestruko preklopljenu gazu ili gusto cjedilo te pohranite u boci od tamnog stakla kako bi se spriječilo gubljenje kvalitete. Ponovno napominjemo, ulje će ostaviti tragove na koži te ga nikako ne treba koristiti samog. Preporučljivo je koristiti ga u pripremi ulja ili maslaca za sunčanje s drugim hladno prešanim biljnim uljima ili maslacima.

Ukoliko vam se izrada čini komplicirana, gotov macerat možete kupiti u mnogim biljnim ljekarnama, prodavaonicama prirodne kozmetike i hrane ili specijaliziranim prodavaonicama sastojaka za izradu prirodne kozmetike po cijeni od otprilike 50 kn.

Dobrobiti macerata mrkve za njegu kože

Pomaže kod suhe kože lica i tijela.
Regenerira kožu i vlasište.
Potiče proizvodnju melanina i ubrzava tamnjenje.
Štiti kožu od slobodnih radikala.
Pruža blagi anti-age učinak.
Hidratizira i odlično je za njegu masne kože lica.