FOTO/VIDEO  Izgorjeli ste na suncu? Evo što vam se zapravo dogodilo s kožom

suncanje
UV zračenja opasna su i sve češće uzrokuju rak kože. Piše Večernji list.

Kako biste to spriječili, liječnici stalno upozoravaju da je potrebno izbjegavati izlaganje suncu u razdoblju od 10 do 17 sati kada je opasno zračenje najjače.

Ipak, opet mnogi "završe" s bolnim opeklinama i crvenom kožom. Ali znamo li što je uzrokovalo to crvenilo?

U videu iz radionice SciSchowa pojašnjeno je kako i kada se naša prirodna boja kože mijenja u crvenu. I ono što će mnoge iznenaditi, nije sunce uzrok crvenila, već je to obrambeni mehanizam našeg organizma.

Sunčeva zračenja mogu uzrokovati oštećenja DNA u stanicama kože, a UV zračenja podijeljena su na tri vrste:

UVA zračenje duže je valne duljine i "odgovorno je" za tamnjenje naše kože.

UVB zračenje opasnije je i može uzrokovati oštećenje naše kože, a UVC zračenje ima kraću valnu duljinu i ne predstavlja neku opasnost za našu kožu i apsorbira se u atmosferi.

Kada koža detektira UVA zračenja receptori proizvode melanocite koji proizvode dodatni melanin zaslužan za tamnjenje kože. UVB zračenja, s druge strane, oštećuju stanične DNA, a ako dolazi do većeg uništenja stanice, to pokreće obrambeni mehanizam našeg tijela koji izgleda poput opekline, pojašnjava se u videu.

Kako biste spriječili oštećenje stanica, djelujte preventivno, odnosno izbjegavajte izlaganje suncu i zaštitite se proizvodima s visokim zaštitnim faktorom.