Izbjegavate odlaske u wc na javnim mjestima i zadržavate stolicu? Evo što se događa nakon 2 sata...

wc, javni WC, papir, toaletni papir, wc, sjedanje na wc, odlazak u wc
I mnogi izbjegavaju neugodne situacije odlska u wc na poslu ili, primjerice u kafiću, u gostima...I dok pokušavate biti prostojni i izbjeći neugodne situacije, zadržavanje stolice može biti vrlo nezdravo.

Liječnik Niket Sonpal, koji predaju na odjelu ostetopatije na Sveučilištu Tuoro u New Yorku pojasnio je za Women`s` Health što se događa našem tijelu kada zadržavamo stolicu.

"Zadržavanje stolice može biti vrlo teško i neugodno. U prvih nekoliko sati zadržavanja, javlja se jak osjećaj pritiska u abdomenu, kaže Sonpal. Neki ga ljudi opisuju kao grčeve, a neki kao pritisak zbog kojeg imaju osjećaj da će eksplodirati.

Nakon šest sati

Nakon ovoliko vremena zadržavanja, stvari postaju loše za vaš organizam. Popušta osjećaj hitnosti odlaska u wc, ali to ne znači da je stolica nestala. Zapravo, nastao je zatvor.

Nakon 12 sati

Što duže stolica ostaje u crijevima, to postaje teža. U ovim trenucima pritisak je jači, trbuh je napuhnut i ne možete ga "uvući" čak i da se jako trudite. Raste rizik od bolnijeg i neugodnijeg izbacivanja stolice uz naprezanje, krvarenje, a može i natjerati suze na oči.

Daljnje zadržavanje...

Sonpal tvrdi kako svjesno zadržavanje stolice dovodi do zatvora, a stolica postaje sve tvrđa i tvrđa. Navodi kako je u ovom razdoblju već potrebno koristiti klistir ili druge metode za izbacivanje stolice.

Zaključak je da nikako ne biste trebali zadržavati ni urin ni stolicu, a ako niste u mogućnosti odmah otići u toalet, neka vam to bude prioritet u idućih nekoliko sati, poručuje.

Vecernji.ba