Istine i zablude o vodenim kozicama (pljuskavicama) | Hercegovina.Info

Istine i zablude o vodenim kozicama (pljuskavicama)

Istine i zablude o vodenim kozicama (pljuskavicama)

Razlog je lako razumljiv - kozice su pravi mali "krateri" u koži i predstavljaju otvorena vrata za prljavštinu i bakterije. Ako se dijete ne kupa, ogromna je vjerojatnost da se u virusne kožne promjene "uvali" bakterija i nepotrebno iskomplicira kozice. Bakterije koje normalno žive na koži mogu da naprave problem, ali to daleko lakše rade "mikrodosade" pomješane za neopranim znojem u kombinaciji sa ustajalim puderom ili losionom (kojima se pokrivaju kožne promjene)

Prljavština ometa "zarastanje" kožnih promjena, a ako se sekundarna bakterijska infekcija dogodi, ožiljak na koži će biti veći i ružniji!
Zato, kupajte djecu, bolje rečeno, tuširajte ih - i to svaki dan. Potom ih osušite mekim ručnikom, nježno, bez trljanja da se svježe krastice prerano ne "oljušte". Kupanje ne ometa "zacjeljenje" pljuskavice, to radi prljavština.

Kosu nikako ne smijemo prati djetetu koje ima pljuskavice sve dok bolest ne prođe
Opet nevjerovatna zabluda!
Koža glave je često "napadnuta" virusom, a u kosi inače ima više bakterija nego na "goloj" koži. Zamislite masnu i prljavu kosu - to su milijuni bakterija koje jedva čekaju da "zagade" kozice na glavi.
Nema dvojbe - kosa mora da se redovno pere, čak i češće nego prije izbijanja pljuskavica!

Dijete je već imalo pljuskavice, a sada je ponovo leži - nije neobično, to ponekad može da se dogodi
To ne može da se dogodi, osim u jednom posebnom slučaju!
Kozice ostavljaju trajan imunitet, tako da će prije biti da je jedna druga kožna bolest pogrešno dijagnosticirana kao pljuskavice, pa je dijete sada dobilo "prave" pljuskavice. Impetigo (lokalizirana infekcija kože) ponekad može da zavara, ali ne iskusnog pedijatra koji prati dijete nekoliko dana od pojave kožnih promjena.
"Poseban slučaj" koji smo spomenuli je primjena aciklovira - leka koji može da "ubije" virus kozica. Ako se lijek da na početku bolesti djetetov imuni sustav nije stigao da razvije adekvatan imunitet, pa se bolest može "vratiti" ako dijete ponovo dođe u kontakt sa oboljelim djetetom. Ovo se stvarno izuzetno rijetko dešava!
Virus pljuskavica "čuči" negdje u tijelu, i kod jednog broja ljudi može da se probudi više desetljeća poslijee pljuskavica. Tada se javlja bolest koja se zove Herpes zoster i izuzetno rijetko se javlja kod adolescenata.

Poslije tri tjedna od početka bolesti dijete je spremno za nastavak treniranja "punom parom"
To nije dobra ideja!
Ako je kozice dobilo dijete koje sa aktivno bavi sportom treba pustiti da se dijete potpuno oporavi i ojača. To znači da treba da prođu najmanje dva tjedna od potpunog ozdravljenja djeteta do početka ponovnog treniranja. To praktično znači da najmanje četiri tjedna od početka bolesti nema teških napora za dijete!
I kada se vrati na teren, potrebno je postupno povećavati razinu opterećenja, tako da trenera treba obavijestiti na vrijeme (ako već nema klupskog doktora da to procjeni i obavi).

Trudnica koja je sigurno preležala kozice, ne smije da bude u kontaktu sa oboljelim djetetom - da se ne zarazi nerođena beba
Nije tako!
Trudnice koje su preležale kozice su zaštićene, a tako i njihove nerođene bebe. Ako buduća mama nije sigurna da li je imala kozice, to se lako provjeri jednostavnom analizom krvi. Poslije dobijanja rezultata dileme više nema.

Kozice se moraju preležati - nema načina da se dijete zaštiti
Zabluda!
Postoji sigurno i učinkovito cijepivo protiv kozica. Ono se preko deset godina uspješno primenjuje u SAD, ali se probija u skoro sve medicinski razvijene zemlje. U SAD se odnedavno daje zajedno sa vakcinom protiv malih boginja, rubeole i zaušnjaka (MMR) pa je aktualna vakcina MMRV! Jedina prepreka za masovnu upotrebu je cijena, koja je i dalje prilično visoka.

Već poslije nekoliko dana od početka bolesti dijete nije opasno za drugu djecu
Nije točno!
Dijete je kontagiozno (zarazno) dva dana prije pojave kožnih promjena i sve dok se sve ne osuše i pretvore u krastice (a nove ne izbijaju). Zato smatarmo da je dijete opasno po drugu djecu bar 10 dana od početka bolesti (mada je to individualno)

Ako dijete nije bolovalo kozice, bolje ga je odvesti kod bolesnog djeteta da pregrmi zarazu prije škole
Ovo baš i nije dobra ideja.
Kozice nisu obična virusna bolest. Iako su komplikacije relativno rijetke one se mogu dogoditi, kada im se najmanje nadamo.

Kada dijete ima varičelu, ne treba mu davati lekove za obaranje temperature
Još jedna zabluda!
Paracetamol je siguran i preporučuje se za "obaranje" povišene temperature. Dobar broj djece nema visoku temperaturu (mnoga je uopće nemaju), pa i ne zahtjevaju terapiju antipireticima. Ali, ako temperatura skoči tu je paracetamol, a ako ne pomogne može i i ibuprofen
Aspirin je zabranjen lijek za djecu i desetljećima se ne koristi kao antipiretik kod djece. Kod kozica je posebno opasan, ali da ne trošimo riječi - temperatura se ne obara acetilsalicilnom kiselinom (aspirinom) ni u jednoj bolesti kod djece, pa ni za vrijeme vodenih kozica.

Dojenje sprječava da se beba zarazi virusom kozica
Nažalost, to nije tako!
Ako je trudnica preležala bolest, mamina antitijela prelaze kroz posteljicu u krv bebe. Zato novorođena beba ima izvjestan stupanj zaštite, ali to nije ni sigurna ni trajna zaštita.
Dojenje ne može da zaštiti bebu (iako pomaže djetetov imunološki sustav) jer su antitijela proteini, a proteini se razgrađuju u crijevima bebe. Zato, nema šanse da majčino mlijeko spriječi oboljevanje, ako je beba bila u kontaktu sa zaraženim djetetom. Naravno, dojenje treba nastaviti i ako dijete oboli - nema bolje hrane za bebu!

izvor: mojpedijatar