Imate televizor u sobi? Hitno s njim van, evo zašto!

televizor, soba, san
I najmanja svjetla, poput onih na računalu, zvučnicima, modemima i sličnim uređajima ometaju vaš san i narušavaju zdravlje. Znanstvena istraživanja otkrila su da svjetlo utječe na budnost i pospanost putem hormona melatonina. Hormon melatonin luči se po mraku i navodi nas na san, no zbog umjetnog svjetla ne luči se i ostajemo budni duže. Na taj način umjetna svjetla televizora, mobitela remete naš biološki sat.

Djeca koja uvečer koriste elektroniku kasnije idu spavati, spavaju par sati kraće i pospaniji su po danu. Adolescenti s televizorom u sobi idu kasnije spavati, teško zaspu i kraće spavaju. Slanje SMS-ova ili e-mailova nakon odlaska u krevet povećava pospanost po danu čak i ako se to dogodi samo jednom tjedno.

Prema podatcima nedavne ankete Sleep in America, 53 posto sudionika koji su isključili elektroniku uoči odlaska ocijenilo je svoj san odličnim. Za usporedbu, samo 27 posto onih koji ostave uređaje upaljene dali su svom snu dobru ocjenu.

Opasnost za zdravlje

Poremećen san uzrokuje ranu fazu dijabetesa, koju prati povećana glad i povećanje težine, a i ozbiljno narušava pamćenje i koncentraciju. Tumori rastu dva do tri puta brže u laboratorijskih životinja s ozbiljnim poremećajima spavanja, ponajviše zbog smanjenog lučenja melatonina. Melatonin sprečava širenje više vrsta kanceroznih stanica te potiče samouništavanje kanceroznih stanica.

Ovaj hormon također ometa dotok nove krvi u tumor, koja mu je potrebna za brži rast. Naročito je u tom smislu opasno bijelo, plavo i zeleno svjetlo, dok žuto, narančasto i crveno manje potiskuju melatonin. Stoga, ako imate sat ili displej nekog uređaja u svojoj spavaćoj sobi, neka ima crvene ili žute LED-ove.

Izvor: dnevno.hr