Idealan za regulisanje nivoa šećera u krvi: Čičak

Čičak, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, korjeni i listovi, Čičak, ljekovita svojstva, ljekovita biljka, ljekovita djelovanja , čisti i jača krv
Ne sadrži skrob, već polusaharid inulin zbog čega je idealan za regulisanje nivoa šećera u krvi...
Čičak je izuzetno ljekovita i potpuno netoksična trava, koja se podjednako primenjuje u makrobiotici, fitoterapiji, farmaciji i kozmetici. To je dvogodišnja zeljasta biljka koja dostiže visinu i do 2 metra. Prvo razvija dugačak, vretenast koren i krupne listove, a potom mu se, u drugoj godini, formiraju razgranata stabljika i purpurno-crveni cvet. Rasprostranjen je svuda, ali najbolje uspeva na neobrađenom zemljištu, pored puteva i po atarima van naselja. Cvijeta od juna do avgusta, a ljekoviti dijelovi čička su mladi listovi, zrelo sjeme i dvogodišnje korenje koje se sakuplja u proleće ili jesen.Čičak obiluje ugljenim hidratima i inulinom, a sadrži i etarsko ulje, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne supstance zbog čega se koristi za regeneraciju teško oštećenih tkiva. Osim toga, poseduje svojstva diuretika, deluje protivupalno i stimulativno, a preparate od ove biljke mogu da koriste čak i najosetljivije osobe, djeca, trudnice i dijabetičari.
Mast od čička za kožu
Mast od čička ubrzava zarastanje rana i deluje umirujuće na upaljenu kožu. Koristi se za liječenje ojeda, opekotina, bradavica, lišajeva, ekcema i psorijaze.
Čaj od čička za kosu
Čičak je najefikasniji prirodni lijek u borbi protiv peruti i opadanja kose. Ukoliko se vlasište redovno ispira čajem od ove biljke, dlaka postaje jača i sjajnija.
Sirup od čička za respiratorni sistem
Sirup od korijena i sjemena čička otklanja gnojna žarišta iz usne duplje, podstiče izbacivanje bronhijalnog sekreta i regeneriše pluća.
Ulje od čička za nervni sistem
Ulje od ove ljekovite biljke djeluje kao sedativ, a preporučuje se osobama koje pate od šizofrenije, histerije i nesanice.
Čičkove sjemenke za organe za varenje
Čičkove sjemenke smiruju nervozu crijeva, smanjuju nadutost i eleminišu gasove, dok se korijen i list ove biljke koriste za liječenje opstipacije i čira na želucu.
Tinktura od čička za urinarni trakt
Tinktura od čička podstiče izbacivanje pijeska i kamenca iz bubrega i mokraćne bešike, a delotvorna je i u slučaju hroničnog cistitisa.
Latinski naziv:
Arctium lappa
Narodni naziv:
zeleni gorki lepuh, lepušina, podlanica
Dijabetes
Čičak ne sadrži škrob, već polusaharid inulin zbog čega je idealan za regulisanje nivoa šećera u krvi. Dijabetičari bi svako jutro na prazan stomak trebalo da popiju po jednu rakijsku čašicu tinkture od čička.
Reuma
Oblozi od ove lekovite biljke ublažavaju bolove i podstiču pokretljivost zglobova.
Krv
Čičak čisti i jača krv, leci anemiju i leukemiju.
Jetra
Ova lekovita trava stimuliše regeneraciju jetre i čisti je od toksina.
Imunološki sistem
Sirup od čička podstiče detoksikaciju organizma i regeneriše oštećeno tkivo.


prirodni-lijek.blogspot.nl