I više nego odličan razlog da jedete 1-2 žličice ljute paprike dnevno

ljuta paprika

Čili, kajenski papar i feferoni, namirnice i začini koji se najčešće koriste u kućanstvu i gastronomiji kada je potrebno "zaljutiti" jelo, ljute su papričice iz porodice Capsicum.

Što više kapsaicina sadrži, to je paprika ljuća. Osim što poboljšava okus hrane i stimulira probavu, ljute papričice pružaju brojne dobrobiti za zdravlje i smatraju se najzdravijim namirnicama svijeta.

Sprječavaju širenje raka Podaci Američkog udruženje za borbu protiv raka (American Cancer Society) pokazuju da postoji jaka povezanost između konzumacije čili papričica i smanjivanja širenja raka prostate. Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi "ubojica" stanica raka.

Nakon četiri tjedna terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta tjedno.

Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva, a redovita konzumacija može preventirati nastanak artritisa. Smanjit će i razinu kolesterola i triglicerida te spriječiti nastanak krvnih ugrušaka.

Kod naroda koji često konzumiraju čili, pokazalo se kako imaju puno manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze. Istraživanja su pokazala i da čili učinkovito smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Samo nekoliko žličica čilija dnevno daje tijelu doze vitamina C i A koje su dovoljne u prevenciji infekcije. Odlična vijest i za one koje se bore s neželjenim kilogramima.

Ljuti okus čili papričica, povećava termogenezu koja povećava potrošnju kalorija i na taj način pomaže pri mršavljenju i otapanju masnih naslaga.

Večernji list BiH