I kratak boravak u najzagađenijim gradovima izaziva porast biomarkera srčanih bolesti

 I kratak boravak u najzagađenijim gradovima izaziva porast biomarkera srčanih bolesti

Zagađenje zraka često se povezivalo s povećanim rizikom za srčane bolesti, no "prirodni eksperiment" koji obuhvaća putnike u gradove zagađenije od onih u kojima žive može dati odgovor na pitanje kako zagađenje može naškoditi zdravlju krvožilnog sustava, kažu znanstvenici.

Kod 26 zdravih mladih osoba iz Los Angelesa znanstvenici su mjerili u krvi tvari koji su rezultat zagađenja, kao i bjelančevine povezane s rizikom od srčanih bolesti prije i nakon putovanja u Peking na ljetni studijski program.

Tijekom šest do osam tjedana u kineskom glavnom gradu, metaboliti zagađenja u ispitanikovim uzorcima urina porasli su zajedno s pokazateljima upale u krvi i pokazateljima nakupljanja arterijskog plaka, napisali su autori studije u časopisu Circulation.

Ti rezultati osnažuju dokaze da se ono što se u pogledu razvoja srčanih bolesti uočilo kod životinja, događa i kod ljudi, kaže Erika Garcia znanstvenica sa sveučilišta Južna Kalifornija u Los Angelesu koja se bavi utjecajem okoliša na zdravlje i koja nije sudjelovala u istraživanju.

Zagađenje zraka ozbiljni je javnozdravstveni problem u Kini gdje nepovoljno utječe na zdravlje srca njezinih 1,4 milijarde stanovnika, kažu autori istraživanja.

Prošla istraživanja povezivala su dugoročnu izloženost zagađenju zraka sa srčanim bolestima i prijevremenoj smrti, napisali su. Istraživanja kod životinja također su povezivala zagađenje česticama u zraku s aterosklerozom odnosno zadebljavanjem stijenki krvnih žila zbog nakupljanja plakova.

Učinci izlaganja ljudi zagađenju zraka na kraće vrijeme nisu bila do sada proučavani.

Za vrijeme njihova boravka u Pekingu zagađenje u tom zraku bilo je 371 posto veće nego u Los Angelesu. Uzorci njihova urina pokazali su da je koncentracija čestica koje ukazuju na utjecaj zagađenja porasla 176 do 800 posto u odnosu na onu dok su bili u Los Angelesu, pokazalo je istraživanje.

Aktivnost enzima koje potiče zdravi kolesterol tzv. HDL bila je usporena dok su bili u Pekingu iako su razine HDL-a kod njih bile nepromijenjene, navodi se u istraživanju. Fibrinogen, pokazatelj upale u krvi porastao je gotovo 50 posto a C-reaktivni protein (CRP), drugi pokazatelj upale gotovo se udvostručio dok su studenti bili u inozemstvu. Markeri oksidacije masnoća u krvi koje pridonose nakupljanju plakova također su porasli.

"Do šestog tjedna boravka u Pekingu čestice zagađenja u zraku imale su već značajni utjecaj na biomarkere za srčane bolesti i za razvoj ateroskleroze koji su kod ispitanika aktivirani", kazao je dr. Jesus Araujo, kardiolog s medicinskog fakulteta David Geffen na UCLA i voditelj studije.

"Sada možemo imati pojam o tome kad će osoba biti pogođena povećanim izlaganjem zagađenju umjesto da čekamo mjesece ili godine" - kada trajna šteta već nastane, kazao je.

Pokazatelji izloženosti zagađenju u Pekingu uvelike su se povukli nakon što su se studenti vratili u Los Angeles no još uvijek nije jasno povećavaju li kratkotrajni boravci u mjestima s visokim stupnjem zagađenja zraka rizik od razvoja kroničnih kardiovaskularnih bolesti, naveli su autori studije.

Araujo savjetuje da putnici u zagađene zemlje poput Indije ili Kine možda trebaju razmisliti da ostanu u zatvorenim prostorima, koriste pročišćivače zraka i izbjegavaju fizičku aktivnost vani.