Hranom ublažite simptome PMS-a i mjesečnice

Kada predmenstrualni sindrom (PMS) ili pak sama menstruacija „udare" punom snagom, teško je kontrolirati osjećaje, promjene raspoloženja, pa tako i neodoljivu želju za hranom, najčešće onom nezdravom. Tu su i bol, nadutost, krvarenja, zadržavanje vode... Naravno, svaka žena si može s vremena na vrijeme dati oduška u hrani koju voli i za kojom žudi, jer ako već svaki mjesec moramo prolaziti kroz sve te, za mnoge žene često neugodne promjene i gubitak krvi, zašto i ne bi malo udovoljile svojim željama?

No, jeste li isto tako znali da s određenom hranom, možete ne samo zadovoljiti povećane potrebe organizma za hranom, posebno začinjenijom, masnijom, slađom i slanom, nego i pomoći ublažavanju predmenstrualnih i menstrualnih boljki?

Umjesto da jedete nezdravu hranu koja će možda zadovoljiti vašu trenutnu želju za slanim, slatkim, kiselim, gorkim, ljutim, ali i uzrokuje još veće probleme s nadutošću, bolovima, raspoloženjem, pokušajte svoje veće ili manje tegobe regulirati zdravom i ukusnom hranom, koja će te tegobe smanjiti, a tijelu dati sve potrebne sastojke.

Tamna čokolada
I pod time mislimo na čokoladu koja ima 70 i više posto kakaa! Ne samo da će zadovoljiti vaši potrebu za slatkim, nego će zadovoljiti vašu dnevnu potrebu za željezom. Da, kakao osim što je prirodni antioksidans, te sadrži korisne vitamine i minerale, sadrži velike količine željeza, koje su vam za vrijeme menstrualnog ciklusa, posebno obilnijeg, itekako potrebne. Mnoge žene s obilnijim menstruacijskim ciklusima imaju probleme s anemijom, a ovo je jedan od načina da ju spriječite ili ublažite. Naravno, nemojte zaboraviti niti na drugu hranu bogatu željezom - crveno meso, špinat, humus, sjemenke suncokreta...

Losos
Uzimanje pilula protiv bolova može biti jedno od rješenja i naravno da je možda jedino, kada su u pitanju bolne menstruacije, no ako vaša bol je uvijek na finoj granici, kada ne znate isplati li se i dalje trpjeti ili uzeti tabletu, losos može biti rješenje. Naime, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju naticanja koje uzrokuje grčeve. Ako ste vegan pokušajte s avokadom.

Jogurt
Jogurt ne samo da je zdrav za probavu s kojom neke žene imaju probleme za vrijeme PMS-a i mjesečnice, nego je i bogat kalcijem, koji može pomoći u smanjenu utjecaja navale hormona. Ako ne volite jogurt, konzumirajte mlijeko, sir i druge mliječne proizvode.

Leća
Konzumiranje leće za vrijeme PMS-a može biti spas za vaše neprestane promjene raspoloženja. Leća osim mnogih vitamina i minerala, sadrži kompleksne ugljikohidrate koji utječu mozak, potičući dobro raspoloženje. Leću jedite na salatu, u obliku variva, kao prilog...
Mango
Umjesto da slanih i slatkih nezdravih grickalica i slatkiša, jedite mango, posebno ako imate problema s prištićima prije i za vrijeme mjesečnice. On će ublažiti izbijanja prištića, te iznutra djelovati protuupalno kada se pojave.

Bademi
Imate problema s osjetljivim i bolnim grudima prije i za vrijeme menstruacije? Jedite čim više hrane koja sadrži vitamin E, primjerice bademe. Naime, vitamin E snažan je antioksidans, koji će pomoći u smanjenju oteknuća grudi. Osim badema jedite i sjemenke suncokreta, špinat, masline, sušene marelice.

Krastavci
Za vrijeme PMS-a kada se osjećate naduto i teško, to je zbog hormona koji uzrokuju nakupljanje vode u organizmu. Krastavci, posebno svježi će vam pomoći za lakše izbacivanje vode iz organizma, jer je prirodni diuretik koji potiče često mokrenje. Također, bez obzira na sakupljanje vode u organizmu, pijte što više tekućine, posebno vodu i zeleni čaj, koji će isto tako pomoći. Izmjena tekućine, također će pomoći kod smanjenju glavobolja i pri znojenju, posebno noću. Pijte cijeli dan, a ako se probudite i po noći.

Za borbu protiv promjena raspoloženja probajte još...

Brazilske oraščiće - koji su bogati magnezijem, a koji ima umirujuće djelovanje, ali će i pomoći maternici u opuštanju i smanjenju menstrualnih grčeva.

Izvor: zena.hr